Datum objave: 30.01.2016

ČEZNITE ZA VIŠIM DARIMA

            Nerijetko se dogodi da mnogi čitači umjesto toga pročitaju "čeznite za vašim darima". Da li je to samo zabuna u izgovoru ili je neki drugi, trajniji razlog u nama da više čeznemo za našim-vašim, a manje za višim darima? Ili nam izgleda da su dari kojima se mi međusobno darujemo najviši? To bi značilo da su i uspjesi, i želje, i dostignuća najveća ona koja mi takvima nazivamo.

            Prošle je nedjelje Pavao apostol jako naglasio da dijelovi tijela ne mogu sami određivati koju će funkciju vršiti, nego im je to određeno po njihovoj naravi. Ako se i mi prepoznajemo kao udovi, dijelovi jednoga organizma, jednoga tijela - Isusovog otajstvenog tijela, Crkve, da li će se onda moći dogoditi da i svaki od nas radi ono što mu se svidi, što on osobno voli? Kako će svirati jedan orkestar ako svaki svirač izabere ritam koji se njemu sviđa, ili ako svaki uzme instrument koji mu se kada svidi? Ili kako će izgledati jedna utakmica ako svi igrači biraju mjesta i način igre po svojoj želji?

            Danas u prvom čitanju čitamo da prorok treba govoriti narodu ono što mu zapovijedi onaj tko ga šalje. Orkestar se mora ravnati prema dirigentu, a svaki član nekog sportskog tima mora vrlo ozbiljno slušati trenera. A u organizmu?! Bolest kada neki dio tijela otkaže poslušnost cjelini zovemo RAK. Oznaka te bolesti jest da ništa ne doprinosi cjelini samo iskorištava sve do čega dođe, sve dok ne iscrpi svu snagu organizma. Organizam tada umire, a to je ujedno i propast za bolesni dio.

            Možda nam i to može pomoći da više razumijemo što znači to VIŠI DARI, i što je to LJUBAV kao pravi put prema tom cilju - kako to kaže Pavao apostol. I Isus naglašava da ljubav znači DRŽATI ZAPOVIJEDI koje je on dao.

            Stoga je i najbolji put za svakoga od nas ne prvenstveno odrediti što ja hoću ili što neću, što ja volim ili što ne volim, nego pronaći koje je moje mjesto u tom zajedničkom nastojanju, poslušati koja je zadaća namijenjena meni, otkriti što to Gospodin zapovijeda da govorim i da činim. To će biti najbolji put i najviši dar kojega ću zasigurno postići budem li čeznuo za njim.