Datum objave: 12.02.2016

ČEMU KORIZMA?

Zašto korizma? Zašto post i odricanje kroz 40 dana? Zašto više molitve i pokore? Zašto više pomagati druge? Jedan je odgovor na sve: Da budemo slični Kristu.

Današnja tri čitanja pomažu nam na više načina u pripremi za blagdan Isusova uskrsnuća:

Knjiga Ponovljenog zakona (prvo čitanje) pomaže više moliti u korizmi. Mojsije je rekao narodu neka zahvaljuje u svojim molitvama Bogu za slobodu:

Bog te želi osloboditi od tvojih grijeha: laži, nečistoće, raznih ovisnosti, bezobzirnosti, neposlušnosti i drugih. Ove korizme bolje obavljaj svoju jutarnju i večernju molitvu, i budi više s Bogom u svojim mislima i u radu i u domu svome. Spoznaj da ovisiš o Bogu.

Drugo čitanje (Kor 10, 8-13) pomaže ti u jačanju tvoje vjere i jasnijoj spoznaji da je Isus Krist tvoj Gospodin, Bog i Spasitelj:

Koliko poznaješ Apostolsko vjerovanje i što tebi znači svaki dio kojega u njemu izgovaraš? Površna i neodređena vjera je slaba i štetna vjera. Možda mladi od svojeg vjeronauka u školi, iz svojih katekizama mogu tebi pomoći u upoznavanju vjere? Ako ne, ti moraš pomoći njima. Moliti zajedno je sigurna pomoć.

Lukino nam evanđelje (4,1-3) pomaže ponovo staviti Boga na prvo mjesto i ne popuštati napasti materijalizma ili sebičnosti. Odgovarajmo i mi na kušnje kao što je Isus odgovarao:

Na kušnju tjelesne gladi Isus odgovara: "Pisano je - Čovjek ne živi samo o kruhu nego o svakoj riječi koja izlazi iz Božjih usta."

Na kušnju materijalizma i potrošačkog mentaliteta: "Gospodinu Bogu svome se klanjaj, i njemu jedinome služi."

Na kušnju da stavi sebe ili nekoga drugoga ili nešto drugo ispred Boga Isus odgovara: "Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega."

Pitaj se koja je tvoja glavna kušnja. Kad god te nešto navodi na grijeh, bilo veliki bilo mali, u tišini svoje duše reci: "Gospodine pomozi mi. Gospodine, ja te ljubim. Marijo, moja najdraža Majko, čuvaj me."

         Učini nešto da ova korizma za tebe bude istinska obnova. Obnovi svoju dnevnu molitvu, sudjelovanje na Sv. Misi nedjeljom, molitvu krunice, pobožnost križnoga puta - u crkvi ili u obitelji. Tvoja ispovijed neka ne bude samo jednom ili dva puta u godini, nego da to bude tvoja mjesečna duhovna obnova. Napose u ovoj svetoj godini koja nam želi posvijestiti neizmjerno Božje milosrđe! To će te sve suobličiti Kristu i pripremiti za uskrsnuće. A to je i glavna svrha korizme.