Datum objave: 04.03.2016

BOG JEST MILOSRDNI OTAC, ALI POTREBNO JE DOĆI K SEBI, USTATI I POĆI K OCU

Prispodobu koju nam donosi današnje evanđelje uhodano nazivamo PRISPODOBA O IZGUBLJENOM ili RASIPNOM SINU. Je li uistinu u središtu pozornosti izgubljeni, tj. rasipni sin? Je li to pokazatelj da smo skloni zaključiti: ljudski je griješiti, pa nam onda to ispadne kao ideal da bismo bili ljudi? Za razmisliti. Životna stvarnost kao da bi nam ukazivala baš na takvo razmišljanje, pa čak i na takav zaključak.

Što se događa kada prednost dajemo starijem sinu koji nikad nije napustio dom očev? Kad sebe želimo staviti u ovu prispodobu, radije se želimo prepoznati u njemu nego u rasipnom sinu. Zaključimo da smo mi ipak dobri – ako nekome ne možemo pomoći nećemo ni odnemoći, ponašamo se vjernički koliko možemo… A to što su takva vremena da zapravo ne možemo ostati u domu Oca nego se više držimo svog životnog puta, što na taj način spiskamo tolike milosti koje nam Otac dade i još uvijek nam nudi – pa to se razumije.. To što je tolikima bog trbuh, što im je slava u sramoti, što nas takav put dovodi do stanja da život ostvarujemo u zajedništvu sa svinjama - kao da nam nije baš na veliku smetnju. Kao da nismo još uspjeli uočiti problem na kojega upozorava ap. Pavao: svršetak takvog puta je propast. Promjena je bezuvjetna potreba.

Temelj svega jest neizmjerna dobrota i milosrđe Oca. Ali da nas to ne bi prevarilo, potrebno je znati da Očevo milosrđe ne može biti ostvareno sve dok mi ne dođemo k sebi, ustanemo i vratimo se Ocu.

U Ispovijedi – sakramentu obraćenja, povratka Ocu – naglašene su nam bitne sastojnice na tom našem putu:

Na početku ispovijedanja svećenik moli: Božje svjetlo bilo ti u srcu da upoznaš svoje grijehe i Božje milosrđe. Jedno od drugog ne odvajajmo. Doista je potrebno doći k sebi, ustati i poći k Ocu.

A na kraju našeg ispovijedanja, u kojem je uključeno iskreno kajanje, svećenik daje odrješenje riječima:

Bog, milosrdni Otac, pomirio je sa sobom svijet smrću i uskrsnućem svojega Sina, izlio je i Duha Svetoga na otpuštenje grijeha. Neka ti po služenju Crkve On udijeli oproštenje i mir. Ja te odrješujem od tvojih grijeha u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.

Sve ovo imajmo u glavi i u srcu sada kad se budemo pripremali i kada budemo ostvarivali sakrament našega pomirenja – NAŠ POVRATAK U OČEV DOM.