Datum objave: 11.03.2016

VIDIŠ DA TI TO NE ČINI DOBRO, NEMOJ OPET

 

            Ovu riječ obično koristimo kad se već nešto dogodi pa i na temelju iskustva vidimo da je imao pravo onaj tko nas je na to upozoravao i prije. Sada imamo potvrđeno da je ipak bolje povjerovati nego osobno iskusiti da plodovi pogrešnog stava i postupka nisu poželjni. Čak i ako je stanje bez ikakvih plodova, a pogotovo ako su negativni.

            Na mnogo mjesta u evanđelju Isus nas upućuje na istinu da mi jesmo bez plodova, odnosno da donosimo nepoželjne plodove, kad god pogriješimo, sagriješimo. Sagriješiti jednostavno znači zabuniti se, prevariti se, prihvatiti da te netko prevari, pogriješiti, krivo izabrati... Ne mora se odmah vidjeti kao neko zlo, dovoljno je da nije kako Bog kaže. Zli plodovi pojavit će se poslije.

            Danas evanđelje govori o ženi za koju se saznalo da je pogriješila – sagriješila zloupotrebom spolnosti. Drugačije je koristila taj Božji dar nego je Bog rekao da je na dobro. Ali, to su zloupotrijebili i oni za koje se nije znalo. Kako to da farizeji, zajedno sa ženom, nisu doveli i sudionika? Isus ovdje upozorava da je grijeh počinjen u tajnosti također grijeh. Tako se nitko od prisutnih – među kojima su i tužitelji - nije našao da bi bio bez grijeha i da bi mogao baciti kamen na grješnicu. Vidimo da nitko od tužitelja nije ostao, tj. da nitko nije mogao za sebe reći da je bez grijeha. Pripazimo da se i mi ne bismo zabunili u tom prosuđivanju.

            Žena grješnica je na velikom dobitku što je ostala i tako mogla čuti i prihvatiti Isusovu riječ: "Ni ja te ne osuđujem. Idi i odsada više nemoj griješiti." (Iv 8,11). Te poticajne riječi pune Isusove božanske dobrote ostali nisu mogli niti čuti. Otišli su. Možda su i oni pomislili: Bolje da nisam bio tu. Isus ne bi mene špotao.

            Ove Isusove riječi - Idi i od sada više nemoj griješiti – uvijek su pune ljubavi i dobrote. Pa i onda kada zabole. I onda kad ih Isus upućuje nama preko drugih. I neće biti na dobro ako ih želimo izbjeći svojom odsutnošću.

            U Ispovijedi za koju se spremamo i kojom se želimo pripremiti za Uskrs i nama će Isus reći ove spasonosne riječi: NEMOJ OPET. VIDIŠ DA TO NE ČINI DOBRO ni tebi ni tvojoj zajednici. Povjerujmo Njemu i prije nego iskusimo teške plodove grijeha.