Datum objave: 14.04.2016

DA NAS HRABRI PASTIR DOVEDE U DRUŠTVO NEBESNIKA

Ovcama svojim dajem život vječni, govori nam Isus – DOBRI PASTIR – u današnjem evanđelju. Dobro je skrenuti pozornost na to da On govori o svojim ovcama, koje slušaju njegov glas i idu za njim.  To i mi možemo koristiti kao mjerilo po kojem ćemo sami sebe prepoznati koliko smo Njemu povjerovali, koliko jesmo Njegovi, koliko Mu uistinu omogućujemo da nas vodi. I molitva - DA NAS DOVEDE U DRUŠTVO NEBESNIKA - koju danas u sv. Misi moli sva Crkva, može se izreći samo uz pretpostavku da jesmo Njegovi, da slušamo Njegov glas i da idemo za Njim.

Koliko u nama živi ta želja, čežnja da dospijemo u društvo nebesnika kamo nas želi dovesti hrabri Pastir. Probudimo je danas. Želja, težnja uvijek je temeljni uvjet da se cilj može ostvariti, uvjet koji i opet ovisi više o nama nego o bilo kom drugom. Možda sada nismo dorasli da spoznamo kako nam je to jedino dobro rješenje. Ali oni koje zovemo nebesnicima, tu su vrijednost prepoznali.

Apostol Pavao nam govori i o drugima – zove ih  podzemnicima – koji nisu došli do takve spoznaje. Kao razlog toga apostol ne smatra da je u pomanjkanju mogućnosti, koliko ga vidi u pomanjkanju dobre volje. On napominje da će doći vrijeme kad će i oni to morat priznati i prihvatiti:

Na ime Isusovo prignut će se svako koljeno

nebesnika, zemnika i podzemnika.

I svaki će jezik priznati: "Isus Krist jest Gospodin!" (Fil 2,10-11).

Dakako da je drugačije ako tu stvarnost uvidimo i radosno u vjeri prihvatimo s voljom i na vrijeme, a drugačije ako to bude kasno i protiv svoje volje.

Pozvani smo uvijek, osobito na današnju nedjelju Dobroga Pastira – na Svjetski dan molitve za duhovna zvanja – moliti više za svećenička i redovnička zvanja. Moliti kako bi Bog svojom milošću pomogao mladima da se odazovu na poziv za tu prevažnu vrijednost: sebe i druge upoznavati s ovim predragocjenim potrebama, pomagati da Isusa prihvate za svoga Pastira, da u njima poraste želja za postizanjem jedinog pravog cilja: pod vodstvom hrabrog Pastira - stići u društvo nebesnika.