Datum objave: 25.04.2016

AKO NISI LJUBLJEN TO JE NESREĆA,

AKO NE LJUBIŠ TO JE KATASTROFA

         "Ljubite jedni druge kao što sam ja ljubio vas", posebno je naglašeno u današnjem evanđelju. Nije teško uočiti da je Isus ljubio svoje u svijetu pravom nesebičnom ljubavlju, ali od njih nije bio ljubljen pravom nesebičnom ljubavlju. Vjerojatno je zato bila nesretna, 'žalosna duša njegova'. Ali On nije doživio katastrofu. U katastrofu su upali oni koji nisu imali ljubavi prema njemu. Svaki pojedini je tu katastrofu osobno iskusio, ali je od nje bio oslobođen čim je uzljubio. Neki su i završili u potpunoj, vječnoj katastrofi jer nisu ostvarili ljubav

         Možemo li mi spoznati svu dalekosežnost i naše katastrofe ako ne uspijemo ostvariti pravu ljubav?

         Ali kako se osloboditi razmišljanja o ljubavi na sebični način? Izgleda, naime, da mi niti ne osjećamo to kao neki nedostatak kada ne ljubimo, ali smo jako pogođeni kada nismo ljubljeni, kada nam se ne iskazuje pažnja, briga, poštovanje koje mislimo da zaslužujemo. Kako se osloboditi isključive težnje da meni bude lijepo, da mi ništa ne fali, a istovremeno niti ne primijetiti muke koju zadajem svima oko sebe - redovito najbližima? Možemo li i pomisliti o pravoj ljubavi na koju nas poziva Gospodin Isus, a koju imamo u primjeru Oca nebeskoga. Otac daje da sunce grije i pravednima i nepravednima, da kiša pada i dobrima i zlima. Možda ćemo mi zaključiti da je baš to nepravedno. Ali takav je Otac u svojoj ljubavi prema svima.

         Pitaj sada sebe kako bi ti to mogao ostvariti prema svojoj obitelji, prema svojem prijatelju i bratu, prema svojem narodu, prema svojoj Crkvi – župnoj zajednici. Kako bi mogao postati velik u ljubavi? "Istinski veliki ljudi su slični oblacima: oni skupljaju samo da bi mogli obilno prosuti na druge, da bi mogli dati".

         Spoznajmo i danas da je u ljubavi neusporedivo bolje doživjeti nesreću nego katastrofu. Zato molimo Gospodina:

GOSPODINE, POMOZI NAM DA RASTEMO U PRAVOJ LJUBAVI,

PA DA U NAŠEM SVIJETU NE BUDE NITI NESREĆE,

A KAMO LI KATASTROFE.