Datum objave: 24.06.2016

KAD ZOVU ISUS, CRKVA, NAROD

privatni razlozi morali bi u drugi plan

      Isus se nalazi na putu da bude uzdignut, "uznesen" - govori nam današnje evanđelje. Slijede ga učenici. Ima i novih koji se javljaju sa željom da se pridruže sljedbenicima. Razumljivo je, jer svaki želi biti uzdignut iz života kojega doživljavamo uistinu kao dolinu suza i zlobe. Tako smo i mi pošli za Isusom. Vjerovali smo i još uvijek vjerujemo da je to siguran put prema uzdignuću. Obnovimo našu vjeru baš u tu istinu.

      Po riječima evanđelja vidimo kako Isus na taj put ide "sa svom odlučnošću", a njegovi sljedbenici imaju svoje razloge da se malo sačeka: jedni da srede još neke račune ili kućne poslove, drugi da se pozdrave sa svojima, drugi opet da dovrše još nešto što misle da je jako važno. A Isus svima daje do znanja da je Kraljevstvo Božje - ono na što nas on poziva – tako velika vrijednost da ništa drugo ne može imati toliko snage da nas zadržava, a pogotovo da nas odvrati od tog puta. (Vrijedno je ozbiljno pogledati ima li nešto, odnosno što je to što mene zadržava ili možda čak i odvraća od tog puta za Isusom?)

      Crkva nastavlja upućivati Isusov poziv za zajedničke potrebe, za ostvarivanje Kraljevstva Božjega, za uzdignuće naroda i danas. Možda mnogi pojedinci imaju osobnih razloga koji im izgledaju prevažni da bi se odazvali pozivu za zajedničke potrebe. Ipak znamo zasigurno: ako se ne ostvari Isusov plan s nama, ako se u obiteljima našim i u narodu našem ne učvrsti i ne razvije Kraljevstvo Božje, niti moj osobni razlog meni ne može donijeti ništa. Pravu dobit, i za sebe i za druge, mogu očekivati samo ako i ja ustrajem u odlučnom hodu na putu s Isusom.

 

      U ovo razmišljanje vrijedi staviti i:

KONCENTRACIJA

      "Tko sjeda za volan, a izgubi cestu iz vida, stavlja na kocku ne samo svoj vlastiti život nego i život drugih sudionika u prometu.

      Tko se odlučio za Krista, a ne napreduje na tom putu, taj ne ugrožava samo svoj život. On je kriv i za to što životne stvarnosti drugih ljudi završavaju 'u grabi pokraj puta'." (Image 5+6/89).