Datum objave: 02.07.2016

ŠALJEM VAS KAO JANJCE MEĐU VUKOVE

 

Tim riječima Isus ispraća svoje učenike kad ih šalje na posao. Vrijedi li to i za današnja, naša vremena?

Krv mučenika sjeme je kršćana, poznata je istina iz povijesnog rasta Crkve Kristove. Borbom i zalaganjem uvijek se jača i učvršćuje duh da bude uspješniji u borbi protiv zla i Zloga. Zli je kroz povijest uspio naučiti svoje suradnike u svijetu da više ne napadaju i ne uništavaju Isusove sljedbenike direktno, nego se sve više primjenjuje taktika da ih se pusti na miru, da ih se nastoji uvjeriti kako se nemaju protiv koga boriti, pa da ne budu spremni kad zlo iznađe novi način napada. Najnoviji događaji sve više na to ukazuju.

I danas smo okupljeni da čujemo riječ Božju. Od svakoga od nas se očekuje da se zaustavimo i o njoj meditiramo, da dopustimo kako bi se ona nastanila u nama, proklijala i donijela poželjnog i potrebnog ploda. Današnja riječ nam govori o Božjoj trajnoj prisutnosti koja Isusove učenike uvijek prati na tom putu, i na koju bismo trebali odgovoriti kao oni koji vjeruju Isusu: Ja sam s vama u sve dane,… dakako i među vukovima.

Isusova svoje učenike šalje po dvojicu. To govori o važnosti da budemo objedinjeni u poslu kojega nam On daje. Objedinjeni također i u slavljenu i zahvaljivanju Bogu. Svijet je sklon promjenama, prilagodljivosti. Unatoč tih promjena, prevrtljivosti, Božja prisutnost je trajna. I naše zahvaljivanje i slavljenje Boga mora ostati trajno. Svi koji vjerujemo pozvani smo zajedno slaviti Boga i radovati se u Božjem Duhu.

Isus u evanđelju govori ne samo učenicima nego i nama – normalno, jer i mi smo njegovi učenici. Isus nas šalje da idemo te i druge učinimo dionicima Evanđelja - Radosne Vijesti koja glasi: Kraljevstvo Božje je blizu! Poruka spasenja treba biti ponuđena svima bez obzira na to kakav će biti odgovor.

Uočavamo još jedan razlog radi čega Isus šalje svoje učenike po dvojicu: Jedan u drugome ima potporu. Znači da i mi moramo biti zajedno i jedni drugima biti potpora u vjerskom življenju i djelovanju. Pozvani smo osloboditi svoj duh od svjetskih stvari koje bi nas mogle odvući od pravog posla. I u tome moramo biti jedno. Kod toga je važno znati da rezultati našeg zalaganja, naših djela ne moraju nama dati osjećaj uspjeha i zadovoljstva, nego moraju imati za cilj dati slavu Bogu i pridonijeti spasenju čovjeka. Bog u svojoj ljubavi i milosrđu u svome kraljevstvu priprema nama mjesto kao nagradu za našu vjernost. Ostanimo vjerni i kad se nađemo među "vukovima", jer nam baš to iskustvo govori da smo na mjestu kud nas je On poslao, te da je On i tu s nama. Neka je Bogu hvala i slava za sve.