Datum objave: 22.07.2016

AKO SMO ZABORAVILI, ISUS NAS PONOVNO PODSJEĆA

DA JE BOG NAŠ PREDOBRI OTAC

 

Odgovarajući na molbu učenika da ih nauči moliti, Isus nam daje molitvu koja će pokazivati sadržaj naše vjere - OČENAŠ. Ovom nam molitvom Isus pokazuje da je Bog kao roditelj koji ljubi nas svoju djecu i koji nas poziva na ostvarenje punine našeg bića i nudi nam pomoć u potrebama našeg svagdanjeg života. Razrađujući ovu sržnu molitvu naše vjere, Isus ukazuje na to da naš odnos s Bogom nije jednosmjeran, nije jednostran. Bog odgovara na našu ustrajnu, nepokolebljivu vjeru. To znači da će Bog uvijek biti prisutan u našem životu kao Voditelj i Iscjelitelj.

Ali Isus ide i dalje. Želi nas potaknuti da i mi budemo aktivni u našem odnosu prema Bogu. Želi da mi tražimo, molimo, da kucamo na vrata. Na taj način mi sudjelujemo s Bogom u daljnjem stvaranju ljudskog roda i u spasenju svijeta.

U prvom čitanju Abraham nam se daje za primjer. On je doista ustrajan u iznošenju molbe Bogu da se smiluje i da popusti, i svaku molbu – u kojoj Abraham ustrajno iznosi svoje želje korak po korak, Bog prihvaća. Abraham preuzima na sebe odgovornost za svoga bližnjega i, zajedno s Bogom, utječe na promjenu njihove budućnost.

To je pravi izazov za kršćane: u zajedništvu s Bogom mijenjati stvarnost koja ljudima donosi stradanja. Siromaštvo, nasilje i razaranja često nas ostavljaju u osjećaju bespomoćnosti. Ali Isusova poruke iznova daje snagu jer nam pomaže naše glasove oblikovati u molitvu, traženje, izgradnju kraljevstva Božjega koje dolazi.