Datum objave: 20.08.2016

DA NAŠE SRCE SMJERA ONAMO GDJE SU PRAVE RADOSTI

Oganj kojega je Isus došao baciti na zemlju donio je razjedinjenje između onih koji su mu povjerovali i prihvatili ga, te onih kojima je to donijelo uznemirenost u njihovom dotad neporemećenom miru. Pitat će se mnogi, zar je trebalo remetiti taj njihov mir. Nama je odgovor sam Isus. Ako On nije za taj i takav mir, zasigurno to nije pravi mir. Isus upućuje na stvarnost da je taj mir privremen, prema tome i zavaravajući, jer nakon tog privremenog zadovoljstva slijedi trajni nemir radi promašaja za svu vječnost. Stoga oni koji su povjerovali i spoznali da Isus zna ono što običan čovjek ne zna, prihvaćaju Njegovu ponudu da bi osigurali vječni, pravi mir, radi čega se isplati i mudro je žrtvovati, odreći se privremenog, možemo reći lažnog mira. I zdravi nam razum govori da je za prave radosti, puninu života vrijedno i potrebno žrtvovati trenutke zabave i ugodnog provoda.

Za tu mudrost, razboritost, za takav zdravi razum molimo danas u Misnoj molitvi. Molimo da nas, koji smo povjerovali na Isusovu riječ, Gospodin objedini da isto hoćemo i za istim težimo. Tu smo pozvani složiti se, objediniti se, ponajprije s Isusom a onda i međusobno.

U tom smislu prihvaćamo i riječ apostola Pavla u drugom čitanju: Sine moj, ne omalovažavaj stege Gospodnje i ne kloni kad te on ukori.

Jer koga Gospodin ljubi, onoga i stegom odgaja, šiba sina koga voli. Sada teško možemo razumjeti sve što Gospodin od nas traži, ali prihvatit ćemo sva odricanja jer mi Njemu vjerujemo.

Još ćemo ozbiljnije uzeti Isusovu riječ u današnjem evanđelju kojom odgovara na pitanje nekoga: Je li malo onih koji se spasavaju? Na to pitanje Isus kaže: BORITE SE DA UĐETE NA USKA VRATA. O tome nema smisla nadmudrivati se, nema smisla udaljavati se od ključnog pitanja. Bori se da uđeš na uska vrata. To je jedini pravi cilj kojega nam valja ostvariti. A da bismo se izborili za ostvarenje pravoga cilja uistinu je potrebno da isto hoćemo i za istim težimo. Za nas to znači: isto što hoće i za čim teži naš Gospodin.

Obdari nas, Gospodine, pronicavim srcem da smjeramo onamo gdje su prave radosti.