Datum objave: 23.09.2016

DA UĐEMO U VJEČNO ZAJEDNIŠTVO S BOGOM

Zajedništvo je vrijednost prema kojoj teži ljudsko biće po svojoj naravi. Nije na dobro, čak ni po ljudskim mjerilima ako netko ima svoju zabavu, svoju „utjehu“ tako da mu nitko ne treba. Takvo raspoloženje pokazuje bogataš iz današnjeg evanđelja. Ali je zato siromah Lazar imao veliku potrebu za nečijom pomoći.

Potreba za zajedništvom već se vidi kod djece, a kod mladih u tolikoj mjeri da se često ispoljava u obliku pritiska grupe, pa se onda dalje razvija u neosobnu masovnost. Tako se gubi i vlastito mišljenje, osobnost. U takvim prilikama ima onih koji nisu podložni psihologiji mase, odnosno pritisku grupe. Razlog je taj što su oni ti koji se nametnu i onda manipuliraju grupom ili cijelom zajednicom. Ako se to uspije prikazati kao voljom većine – a što često i bude tako, onda doista stvari kreću krivim smjerom.

Materijalna moć, bogatstvo gotovo redovito postaje pokazatelj uspjeha, i prema njoj se onda određuje norma po kojoj se mnogi ravnaju. Današnja riječ Božja vrlo ozbiljno upozorava na tu opasnost. Nažalost, to je toliko ušlo u normalu da oni koji bi to morali čuti najredovitije ne zapažaju i ne uočavaju ozbiljnost upozorenja. Teško će koga uznemiriti današnja riječ proroka Amosa koju donosi u ime Gospodina svemogućega: „Jao bezbrižnima i spokojnima…“ koji su svoju bezbrižnost postigli na nečemu prolaznom. Teško će tko zapaziti upozorenje da će umuknuti veselje raskošnika. Hoće li koga ozbiljnije zahvatiti i pokrenuti Evanđelje o bogatašu i siromahu Lazaru? O toj poteškoći i opasnosti Isus izričito izgovara višestruki JAO:

Jao vama, bogataši: imate svoju utjehu!

Jao vama koji ste sada siti: gladovat ćete!

Jao vama koji se sada smijete: jadikovat ćete i plakati!

Jao vama kad vas svi budu hvalili!

Ta tako su činili lažnim prorocima   oci njihovi." (Lk 6,24-27).

Možemo reći da se ovaj JAO ne sastoji toliko u tome što sada izgleda da je u redu, nego jer to što sada želimo postići da bude u redu, mislimo da možemo bez Boga. A praksa da čovjek živi bez Boga, da ne ostvaruje zajedništvo s Bogom, uvijek ugrožava, ili čak onemogućava ostvarenje onog istinskog, konačnog, vječnog dobra: ULAZAK U VJEČNO ZAJEDNOŠTVO S BOGOM.

         Pa poslušajmo glas Gospodina, Spasitelja našega!