Datum objave: 22.10.2016

PROPOVIJEDAJTE EVANĐELJE SVEMU STVORENJU I

UČINITE MOJIM UČENICIMA SVE NARODE

(Usp Mk 16,15 i Mt 28,19)

Podsjetimo se prvo da evanđelje znači radosna vijest, prava radost radi velikog otkrića. Velika novost sastoji se u Kraljevstvu Božjem koje je Isus došao ostvariti na zemlji. Za izgradnju toga Kraljevstva On poziva i nas. Želi da postanemo njegovi učenici, tj. suradnici u tom najdragocjenijem pothvatu u povijesti ljudskog roda. Pravi razlog za istinsku radost.

To je i glavni sadržaj MISIJSKOG DJELOVANJA CRKVE: Sve upoznati s tom stvarnošću. Danas je Misijska nedjelja, dan kada si osobito želimo i trebamo posvijestiti potrebu duhovne i materijalne pomoći za misijsku djelatnost Crkve – a Crkva to smo mi.

Papa je u središte svoje Poruke za Misijsku nedjelju ove godine stavio Euharistiju. Euharistija je uvijek temelj i središte sveg našeg života i djelovanja. Ona je hrana bez koje ne možemo imati života, a bez života ne možemo ništa niti ostvariti. Sveti Otac kaže da Misionarsko djelovanje Crkve i sada predstavlja prijeku potrebu. Čitav Božji narod, u svakom trenutku svoga hodočašća kroz povijest, pozvan je buditi "žeđ" za Otkupljenjem (usp. Iv 19,28). Tu žeđ za spasenjem duša sveci su uvijek duboko doživljavali (Sv. Mala Terezija, zaštitnica misija). Ako netko izgubi apetit i osjećaj žeđi, znači da mu je organizam obolio i prijeti mu daljnja opasnost po zdravlje i za život.

Glede Presvete Euharistije, naša stvarnost govori istinu da: "NISAM DOSTOJAN",

ali u isto vrijeme i istinu: "Gospodine, DOISTA SAM POTREBAN". Za tu spoznaju među ostalim potrebna  je poniznost carinika iz današnjeg evanđelja: "Bože, milostiv budi meni grješniku!".

Kakva plaća ide onima koji se zalažu u misijskom poslanju Crkve? Misionari ne očekuju ništa ali dobivaju sve. A što je to za čim teže i što dobivaju, piše apostol Pavao (2. čit.):  Dobar sam boj bio, trku dovršio, vjeru sačuvao. Stoga, pripravljen mi je vijenac pravednosti koji će mi u onaj Dan uzvratiti Gospodin, pravedni sudac; ne samo meni, nego i svima koji s ljubavlju čekaju njegov Pojavak (2 Tim 4,6).

Neprocjenjiva je vrijednost biti ubrojen među te koji s ljubavlju čekaju Njegov pojavak, koji se zalažu u propovijedanju evanđelja te pomažu i drugima da budu Kristovi učenici - suradnici u izgradnji Kraljevstva Božjega.