Datum objave: 28.10.2016

MISLIMO LI BOŽJIM MISLIMA

ILI NAS VODI MIŠLJENJE MNOŠTVA ?

         Zakej, u današnjem evanđelju, svu svoju pozornost usredotočuje na Isusa. Znao je on da pred mnoštvom nema nikakve šanse. Njegova služba nije pred narodom baš obljubljena. Nema namjeru nikoga uvjeravati kako je on ipak pošten. Osobito je znao da nema nikakve nade pitati farizeje za uvjete i mogućnosti pod kojima bi on mogao promijeniti svoj život.

         Silno mnoštvo Zakeju je objektivno fizički onemogućavalo pristup do Isusa. On ipak nalazi načina da ga vidi. Kako je bilo veliko njegovo iznenađenje kad je vidio Isusovu reakciju, Isusovo zanimanje za njega. Isus niti ne postavlja pitanje o sređivanju prijašnjih računa prije nego počnu nešto zajedno. Zakejev život od sada se mijenja, u njegovu kuću došlo je spasenje. Koji sebe smatraju pravednicima prigovaraju i samom Bogu, a grešnici slave Boga što spasenje dolazi svima, osobito onima koji su ga baš najpotrebniji – ako ga prihvaćaju.

         Možda si i ti poželio biti Zakej. Ipak, bez obzira na sve, najbitnije je susresti Spasitelja i ugostiti ga u svome domu. To donosi spasenje tvojoj kući. Ali,... Možeš li biti malen? To je apsolutna potreba. Možeš li u svojoj osobi prepoznati grješnika i priznati se grješnikom? Možeš li zanemariti sve što će ljudi misliti i govoriti na tvoj račun ako se obratiš Bogu? Možeš li sve staviti na stranu i pronaći način kako susresti Isusa? Možeš li nakon toga prečuti i prigovaranja mnoštva na tvoj i na Božji račun? - Jedan grješnik vratio Bogu i Bog ga je prihvatio. Sve to vrijedi iskustva: Spasenje je došlo u kuću jednog nepravednika, grješnika koji je promijenio svoj život?

         Primjer Zakeja pomaže nam da više mislimo Božjim mislima, i da se ne damo zavesti mišljenjem ili bilo kakvim smetnjama mnoštva, pa ni onih koji se smatraju pravednicima.

Gospodine, da i ja poput Zakeja čujem tvoju riječ:

SIĐI ŽURNO, NAPUSTI ŠTO PRIJE ONO ŠTO TE SAMO NAIZGLED ČINI VELIKIM.

JA ŽELIM POĆI S TOBOM I UČINITI TE ISTINSKI VELIKIM.