Datum objave: 18.11.2016

I SAM KRALJ KRALJEVA VAPIJE:

»BOŽE MOJ, ZAŠTO SI ME OSTAVIO«?

      Kralj David daje nam se kao slika Krista, Kralja svega stvorenoga. U njemu ipak nalazimo puno toga što nam može zasmetati i što bi moglo mnoge zbuniti. Dok u Gospodinu Isusu nalazimo savršenstvo osobe, osoba kralja Davida je opterećena mnogim nedostacima, pa i vrlo velikim grijesima. Ali, on je ipak kralj – Božji pomazanik.

     Tako upoznajemo Davida kao kralja koji je došao na tu službu po Božjem zamislu. Unatoč svega, prepoznajemo ga kao karizmatičnog vladara koji je ujedinio narod, zaštitio ga od provala moćnih nedobronamjernih susjeda i podigao ga na gospodarskom polju. David je u početku kraljevao samo nad dva plemena. Tek nakon što je osvojio Jeruzalem i tu osnovao svoju prijestolnicu, priznalo ga je i ostalih deset plemena Izraelovih potomaka. Ali je više godina trebalo proći dok se njegovim zalaganjem i politikom ostvarilo to jedinstvo naroda i objedinjenje svega teritorija.

     Koliko smo mi u mogućnosti prihvatiti nesavršenost osobe kao ljudskog bića, a u isto vrijeme s poštovanjem podupirati službu koju ta osoba vrši za potrebe zajednice. To vrijedi za obiteljsku, ali i za svaku zajednicu, dakako i za sav narod. Svakom pretpostavljenom ima se što prigovoriti. David je pao duboko u grijeh. Da li bi prorok Samuel učinio dobro za kralja i za narod da je te grijehe razglašavao među svijetom? I što je vrijedno uočiti: nitko nije izmišljao i pripisivao  mu grijeh kojega nije bilo – nije ga klevetao. Pozitivni plodovi slijedili su kad je prorok stupio osobno pred kralja, u Božje ime ga opomenuo i pomogao mu da se pokaje i popravi zlo. Tako postupaju dobronamjerni kojima je uistinu stalo do općeg i osobnog dobra u zajednici. Tako se ostvaruje pomoć.

     Još nam rječitije govori primjer na Kalvariji. Krist Kralj osobno nema nikakvih zamjerki. Ali kolika je vjera bila potrebna da se u tom potpuno bespomoćnom patniku prepozna Vladar svega stvorenoga. Neki od razbojnika pozivaju ga na red zašto ne čini što oni misle da bi trebalo, a drugi spoznaju i priznaju da su i sami svojim vladanjem i djelima prouzročili strahote iz kojih sada ne vide izlaza. Takvi, premda i samoga Kralja čuju kako vapije »BOŽE MOJ, BOŽE MOJ, ZAŠTO SI ME OSTAVIO«, otkrivaju u njemu Istinu, prepoznaju Božjeg pomazanika koji vodi spasenju.

     Pomogao Gospodin i nama u osobi Isusa iz Nazareta prepoznati Sina Božjega, Spasitelja, pa da i mi čujemo Njegovu riječ: Još danas ćeš biti sa mnom u raju.