Datum objave: 09.12.2016

RADUJTE SE,

BEZGRJEŠNOST JE VELIKA LJEPOTA

Središnja osoba u vremenu došašća jest Marija. Prošlog tjedna slavili smo svetkovinu Marijinog Bezgrješnog začeća. Ona je Zora koja najavljuje i ostvaruje dolazak Sunca. Marija posjeduje beskrajnu ljepotu. „Sva si lijepa, o Marijo, i u tebi nema nikakvoga traga prvoga grijeha.“

Ljepota znači savršen sklad. Savršen sklad imamo u Bogu, a kod čovjeka je sve skladno toliko koliko je u njemu prisutan Bog pa se sve usklađuje po Božjim uredbama. I tu je onda prisutna punina života i radosti. Izgleda nam da se u današnjem svijetu pojam ljepote malo ili gotovo nikako ne dovodi u vezu s vjerničkim životom. Istina, ponekad se čuje kako je bilo lijepo na nekom hodočašću, kako je bio lijep program za neku prigodu,... ali da je lijepo biti vjernik, da je lijepo imati dijela u bogatstvu liturgije, da je lijepo držati se vjerskih normi za pravu sreću u svagdanjem životu, da je lijep čisti naraštaj, da je uistinu lijepo imati istinski prijateljski odnos s Bogom..., toga kao da nema.

Današnja nedjelja je nedjelja radosti. Prva riječ u bogoslužju poziva na radost: Radujte se u Gospodinu uvijek! Spoznajemo koliko je prava radost povezana s iskustvom ljepote, pravoga nutarnjeg sklada jedne osobe. Koliko otkrijemo pravu ljepotu i bogatstvo u duhovnom svijetu, u kraljevstvu Božjem, toliko ćemo se više radovati i rastu toga kraljevstva, i toliko ćemo više težiti za ulaskom u tu stvarnost, težiti da budemo dionici te ljepote.

Istina, svi ne gledaju istim očima i kroz iste naočale. Tako svi i ne vide jednako što je ljepota a što je neukusno. Tako vjerujemo da neće svi uvidjeti kako je lijepo i koliko je poželjno „mačeve prekovati u plugove, a koplja u srpove“. Nekoga će više privlačiti proizvodnja i nabava oružja. Netko će možda uživati u eksplozijama petardi kojima plaši iznenađenu osobu. Nemoj biti taj. Znamo da su na dobitku oni koji se raduju ostvarenju Njegova kraljevstva, u kojem će sve biti savršeno usklađeno, savršeno lijepo, pravi mir.

U ovim danima bliže priprave za Božićne blagdane želimo gledati Božjim očima kako bismo što realnije uvidjeli strahotu i rugobu grijeha, kako bi nam se u punom smislu riječi grijeh ogadio, kako bismo onda istinski težili za pravom ljepotom u Bogu. Pripremimo se za veliki korak odstranjenja grijeha – sv. Ispovijed, a podržimo i druge oko nas, poglavito ukućane, napose malene i mlade kako bi upoznali pravu stvarnost, oslobodili se strahote grijeha, zavoljeli pravu ljepotu i ostvarili pravu radost.