Datum objave: 17.12.2016

BLIZU JE VEĆ GOSPODIN,

DOĐITE, POKLONIMO SE

    Otajstvo koje slavimo jest DOLAZAK BOGA MEĐU NAS. To otajstvo već se dogodilo, stalno se događa i ne prestajemo čekati da se dogodi. Zvuči malo neobično, ali to je ipak istina i u skladu s tom istinom želimo usklađivati svoj život. U tim nastojanjima, kao i u svoj stvarnosti života BOG JE S NAMA. To je bitna poruka i četvrte nedjelje Došašća.

    Možda bi čovjek očekivao da svijet u kojem prebiva Bog ipak izgleda drugačije. Međutim, Bog nije čekao da se svijet usavrši pa da onda on dođe. Bez njega se to zapravo ne može ostvariti.  Zato on dolazi u stvarnost kakva jest, u neprihvatljivu stvarnost da je zajedno s čovjekom uredi. Radi toga njegov dolazak ne bismo smjeli slaviti kao da je već sve gotovo. Bog dolazi boriti se za čovjeka, a protiv svega što je protiv čovjeka.

    Čovjek je, dakle, glavni objekt borbe između ta dva kraljevstva – kraljevstva Boga i kraljevstva Zloga. Nažalost, u toj borbi, umjesto da se stavi na stranu Dobra, čovjek najredovitije vodi 'politiku neopredijeljenosti'. Tako se dogodi da čovjek slavi Božji dolazak, ali se u svagdašnjici teško odriče ponuda s druge strane. I premda često izgleda da se to tako može, zasigurno znamo da to dvoje ne može skupa. Budimo oprezni da se ne pridružimo onima koji Božji dolazak u naš svijet sve više slave (?) pravim potrošačkim mentalitetom.

    Treba izbjeći zamku površnog pristupa Božiću, rekao je jedan od hrvatskih biskupa. U tome nam pomaže iskreno pristupanje liturgiji u kojoj nam se daje prava Božja riječ koja nas poučava, kao i otajstvo istinskog susreta u Euharistiji koja nas jača da uspijemo. Liturgija nas poučava i odgaja da je bit otajstva Božića u duhovnoj stvarnosti i karitativnom djelovanju.

    Prema svoj stvarnosti, koja je uvelike obilježena nestašicom potrebnih dobara, očekivalo bi se da u našem narodu neće napredovati potrošački mentalitet u proslavi Božića. Velika je vrednota što smo solidarni s braćom u potrebi. Brojna karitativna djela pravo su bogatstvo kojega s radošću možemo donijeti Božiću kao dar za dobrodošlicu. A to je već i početak ostvarenja svijeta kojega želi ON, kojega želimo i mi, kojega ćemo i dalje zajedno ostvarivati.

    Bit će dragocjeno da se u našim obiteljima kroz ovih nekoliko dana neposredno prije Božića pripremimo za takvo slavljenje Otajstva.

    U Našim potrebama ne prestanimo dozivati: MARANATHA - DOĐI, GOSPODINE, I DONESI NARODU SVOME SLOBODU I PRAVEDNI MIR.