Datum objave: 05.02.2017

VI STE SVJETLOST SVIJETA

Bez Hrvatske u Europi će se ugasiti svjetlo, rekao je Predsjednik nacionalnog udruženja katoličkih obitelji Velike Britanije. (GK br. 4/2005).

Imamo razloga radovati se i biti ponosni na to priznanje. Ipak, pogledajmo i osobno koliko ta riječ ima temelja, koliko nas ispunja i koliko je možemo učvrstiti da u nesigurnostima vremena ne bude poljuljana. Sretni smo ako mi doista posjedujemo tu svjetlost i ako je uspijemo unijeti u Europsku zajednicu. To će biti najbolji doprinos kojega Hrvatska može donijeti Europi. Ali to u isto vrijeme znači da Europi nedostaje ta svjetlost i mi moramo biti mudri da se ne bismo u svim stvarima i pod svaku cijenu prilagođavali Europi. Onda će ta dragocjenost i za nas i za Europu biti ugrožena. Europa doista sve više pokazuje da nije kršćanska, sve manje vrednuje prave, evanđeoske vrijednosti. Koliko je do nas, budno pazimo na te vrijednosti. Bez svjetlosti čovjek u mraku može jako stradati.

U današnjem evanđelju Isus kaže za svoje da jesu  svjetlost, i to svega svijeta. Ovu Isusovu riječ trebali bismo uzeti i kao činjenicu, ali i kao zapovijed. Htjeli ili ne, svijet oko nas, oni koji još nisu spoznali vrijednost Evanđelja, jednostavno nas gledaju jesmo li i koliko smo svjetlo koje svijetli u stvarnosti u kojoj se čovjek teško ili nikako snalazi.

Ta svjetlost je ponajprije Riječ koju slušamo i za koju ispovijedamo da je Gospodnja. Izložimo joj se da nas ogrije. Dopustimo da nas prožme. Vrednujmo je da ima utjecaja i na naša djela. Po njoj postajemo svjetlo osobito onda kad ona prožme naša djela. „Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima.“ (Mt 5,16).

Bit će od velike vrijednosti ako svaki od nas danas Riječ Božju više unese u svoj život kako bi nam svijetlila. Da je unesemo u svoje obitelji kako bi i one bile osvijetljene pravim svjetlom. Da je unosimo na svoje radno mjesto kako bi cijeli kolektiv sigurnije vodila iz tame nesigurnosti. To je put do ostvarenja Isusove riječi, kao i do iskustva od kolike je vrijednosti Njegova riječ: Vi ste svjetlost svijeta.