Datum objave: 04.03.2017

BLAGOSLOVIO GOSPODIN NAŠA KORIZMENA ODRICANJA

Odricanje nije naš cilj. Cilj nam je uhvatiti, postići nešto vrjednije, veće, nešto više. Zato i svako naše odricanje ima za cilj neko veće dobro. Da bismo prihvatili ono veće dobro moramo ruke osloboditi da ne budu zauzete manjim vrijednostima, često i bezvrijednim stvarima. Već smo na krštenju odlučili da se odričemo samo grijeha i Sotone koji je začetnik i vođa grijeha. Tu smo ispovjedili i vjeru da se isplati težiti za dobrima na koje nas Bog poziva i koje nam nudi.

Ta nam je dobra zaradio sam Isus svojom mukom i smrću na križu. Njegove darove spoznajemo kao najveća dobra koja nije dobro ispustiti radi nikojeg drugog dobra. Tu vjeru osobito želimo obnoviti u ovom korizmenom vremenu. Zato činimo ono na što nas poziva liturgija korizmenog vremena:

Dođite, poklonimo se Kristu Gospodinu, koji je iz ljubavi prema nama bio iskušavan i podnio muku.

Blagoslivljaj, dušo moja, Gospodina, i ne zaboravi dobročinstva njegova.

Naši neuspjesi ne trebaju nas obeshrabriti. Gospodin zna kako smo sazdani, spominje se da smo prašina. Važno je da i mi sami sebe spoznamo kao one koji bez Boga ostajemo prašina, ali s Bogom i ta prašina dobiva vječnu vrijednost. Pogibeljno bi bilo za naše neuspjehe, padove, grijehe tražiti opravdanje ili pak zaključiti da je tako u redu. Dok spoznajemo da je svaki grijeh za nas velika opasnost, da nam je iskreno žao što se dogodio, priznajemo ga pred Bogom i odlučujemo da ćemo to popravljati, vjerujemo da i takav grijeh Bog može okrenuti u naše dobro. Ljubav Gospodnja vječna je nad onima koji ga se boje.

Primi, Gospodine, molitve slugu tvojih i osposobi srca naša da mogu slaviti tvoje sveto ime. Priteci nam u pomoć u danima tjeskobe i učini nas dostojnima da pjevamo pjesmu tvoje hvale.