Datum objave: 10.03.2017

PREOBRAŽENJE JE I MENI IZAZOV

U današnjim čitanjima zastor između neba i zemlje je nakratko maknut. Abraham jasno vidi da mora ostaviti sve što mu je domaće, možda i priraslo srcu te krenuti na put u stranu zemlju. Na vrhu gore Petar, Ivan i Jakob upoznali su nezapamćenu krasotu Božju.

Čitanja u našem srcu i duši bude čežnju. I mi čeznemo za, da tako kažemo, opipljive Božje prisutnosti. Vidimo da Bog želi dodirnuti zemlju na kojoj mi stojimo. A mi tražimo putove kako bismo dohvatili nebo.

 Današnja čitanja nas u tome žele poučiti. Govore nam da pred Boga moramo stati raširenih, otvorenih ruku. Abraham je sva područja svoga života držao u rukama dovoljno raširenim, otvorenim da je Bog mogao doći i ispuhnuti mu iz ruku sve što je držao i mislio da mu je od životne važnosti. A onda mu ih je ispunio svojim obećanjima. „Blagoslovit ću te… Blagoslivljat ću one koji tebe budu blagoslivljali…“ Kako bi bilo i nama veliko iskustvo doživjeti Božji blagoslov i za nas i za one koji nas blagoslivljaju.

I evanđelje govori da Petar prvo želi što čvršće zgrabiti i zadržati svoj vrlo ugodni, prelijepi doživljaj. „Gospodine, dobro nam je biti ovdje... Načinit ću tri sjenice…“ Umjesto toga Isus i njih poziva da i taj doživljaj, to iskustvo ostave, da ga budu spremni ispustiti iz ruku i pohraniti ga u njihovim srcima. Na kraju su Petar, Ivan i Jakov poučeni kako to učiniti. Neka o tom svom iskustvu ništa ne govore prije nego to u njima dozori i dok se ne ostvare određeni uvjeti kako bi i drugi mogli to ispravnije vidjeti.

A kako ide s našom preobrazbom u ovom korizmenom vremenu. Potrebna je hrabrost maknuti zastor koji dijeli nebo i zemlju. Izgleda kao da nam je nebo previše zastrto pa nam je pozornost usmjerena gotovo potpuno na zemaljsko. Potrebno je hrabrosti otvoriti, raširiti ruke pred Gospodinom da bi nam On mogao iz njih ispuhnuti sve na što se oslanjamo, te da bi ih mogao ispuniti svojim obećanjima. Ne bojmo se takvog gubitka. To je zapravo preobraženje. Vjerujemo da Bog čeka na takvo našu spremnost. A jesmo li mi spremni na izazov takve Prilike?