Datum objave: 29.04.2017

RAČUNATI S ISTINOM

         Spoznati i prihvatiti istinu jesu temeljne potrebne za daljnji rast i izgradnju, kako pojedine osobe tako i bilo koje zajednice. Među mnogim smetnjama koje to priječe dvije nam dolaze kao ključne. Jedna smetnja je neznanje, a druga se zove ne htjeti.

         Neznanje se sastoji u tome da čovjek nije imao objektivnih mogućnosti ili su ga subjektivni nedostaci - kao što su nemar, kriva prosudba, intelektualna ograničenost... - onemogućili da bude ispravno informiran.

         Drugi razlog jest voljne naravi. To znači, ako netko vidi stvarnost, ali mu ona možda ne odgovara pa onda pronalazi sve mogućnosti, čak i negativne, prave zlobne i zločinačke poteze da se istina ne vidi.

         Istina koju mi želimo spoznati ili produbiti jest Isus Uskrsnuli, s kojim njegovi putuju kroz život, koji je trajno prisutan, čak i onda kada je njihovim očima uskraćeno prepoznati ga od prve. Također spoznajemo istinu da je Isusa osobito teško prepoznati kada se patnja mjeri ovozemaljskim mjerilima. Tako je i Isusova muka i smrt bila razlog velikoj zbunjenosti njegovih učenika.

         U zadnje dvije nedjelje dva su nam znaka dana po kojima sa sigurnošću prepoznajemo prisutnost Uskrslog Gospodina u njegovoj zajednici. To su RANE i LOMLJENJE KRUHA.

         Premda su rane teške, često i nepreboljive, mi ih prepoznajemo kao dragocjeni izvor života. One su zalog i garancija sličnosti i pripadnosti Njemu koji je svojim svetim ranama i umiranjem donio spasenje svemu svijetu i tako ušao u vječnu slavu.

         Lomljenje kruha mi jednostavno nazivamo Euharistijom. To "lomljenje kruha" nalazimo u današnjem evanđelju kao pomoć za prepoznavanje Gospodinove prisutnosti. A Euharistija, to naše okupljanje oko Uskrslog, uvijek objedinjuje sva naša lomljenja, dijeljenja, svu našu darežljivost. To je ugroženo kad nailazimo na nerazumijevanje. Ali mi i tada želimo biti Kristovi nasljedovatelji. Neka nas Uskrsli Gospodin sretno provede kroz sva takva iskušenja.

         Udijelio nam Gospodin dar da ne odustanemo od lomljenja kruha i dijeljenja svega s braćom u potrebi te da ustrajemo na putu Gospodnjem, na putu istine.