Datum objave: 11.05.2017

I JA SAM CRKVA

Razgovarali smo o životnom pozivu, o zvanju. Bila je nedjelja Dobroga Pastira. Na pitanje da li su kada mislili i o duhovnom zvanju, jedan od prisutnih je odgovorio da zapravo ne zna što bi o tome mislio jer je to pitanje posebnog Božjeg zahvata u nečiji život. To znači, da bi netko mogao preuzeti tu službu mora direktno od Boga dobiti neki nalog. Onda je on obvezan činiti ono što Bog od njega traži: aktivnije se zalagati za potrebe Crkve i u ime Crkve nastupati kada i gdje treba. S druge strane to bi onda značilo da svi ostali mogu život provoditi po svom vlastitom nahođenju – kako mu paše – bez obzira na Božje mišljenje o tome.

Mnogim kršćanima izgleda sasvim normalno da njihov posao nema nikakve veze s pobožnošću i s onim što Krist želi ostvariti u svijetu po svojoj Crkvi. A zapravo bi svi vjernici trebali imati na umu svaki dan: moj posao trebam uklopiti u Božji plan.

U svakoj sv. Misi kod prinošenja prikaznih darova molimo nad plodom 'rada čovjekovih ruku', to znači nad poslom svakoga od nas. To nam govori kako je već i posao kojega ti obavljaš na svom radnom mjestu već početak i bitni dio Mise, euharistijske službe na koju se vjerska zajednica okuplja svake nedjelje. To nam govori da zapravo bez tvoga posla kojim zarađuješ kruh ne može biti Mise, ali također i to da bez Mise tvoj kruh kojega zarađuješ nije za tvoje pravo uzdignuće. A zna se također da su odrasli vjernici – posebno bih to htio naglasiti kumovima i roditeljima krizmanika – nezamjenjivi kao Kristovi svjedoci na svom radnom mjestu. Tu oni za širenje Evanđelja i Kraljevstva Božjega mogu učiniti više nego svećenik ili biskup. Dakako, samo onda ako se i na tom mjestu vjernik bude spomenuo da je on Crkva, da on tu uistinu predstavlja Krista i da u tu sredinu može donijeti Evanđelje.

U današnjem drugom čitanju Petar apostol to isto želi reći, posebno naglasiti, uvjeriti u tu istinu sve kršćane. Petar te riječi upravlja "Vama koji vjerujete". Neka se te Petrove riječi duboko usade u naše vjerničko biće:

VI STE ROD IZABRANI, KARALJEVSKO SVEĆENSTVO,

SVETI PUK, NAROD STEČENI

DA NAVIJEŠTATE SILNA DJELA ONOGA

KOJI VAS IZ TAME POZVA K DIVNOM SVJETLU SVOJEMU.

Tako Petar apostol. A II. vatikanski koncil u Konstituciji o Crkvi "Svjetlo naroda" o svećeničkoj službi laika kaže ovo:

Budući da je vrhovni Svećenik Isus Krist htio i po laicima nastaviti svoje svjedočanstvo i svoju službu, oživljuje ih svojim Duhom i neprestano potiče na svako dobro i savršeno djelo.

…Jer sva njihova djela, molitve i apostolski pothvati, bračni i obiteljski život, svagdanji rad, odmor duha i tijela, ako se vrši u Duhu, dapače i tegobe života, ako se strpljivo podnose, postaju duhovne žrtve ugodne Bogu po Isusu Kristu (usp. 1 Pet 2,5), koje se u služenju Euharistije pobožno prinose Ocu s prinosom Gospodinova Tijela. Tako i laici, sveto radeći posvuda kao klanjaoci, posvećuju Bogu sam svijet.