Datum objave: 18.08.2017

MOŽE LI ISUS POHVALITI I MOJU VJERU?

Što nam govori evanđelje – ta RADOSNA VIJEST?

Isus dolazi u poganske krajeve gdje je prisutan đavao na djelu. Kaže da je poslan k izgubljenim ovcama doma Izraelova, ali potrebe njegovog poslanja puno su šire. Želimo da njegovo djelovanja zahvati što više – potpuno i nas danas. Jer demon nigdje i nikad ne miruje.

Netko iz poganske sredine spoznaje koliko je strašna prisutnost i djelovanje demona, i ispovijeda vjeru da tu može pomoći samo Isus – Sin Davidov, Gospodin. Izgleda da je to prvi korak. Potrebno je vidjeti i pravim imenom nazvati stvarnost kako bi se onda moglo i rješenje naći. Da bi potražio pomoć liječnika, čovjek prvo mora vidjeti da je bolestan, da je to doista pogibeljno i da ima netko tko tu može pomoći.

Majka opsjednute djevojke ne iznosi u čemu se sastojalo to opsjednuće, što je to demon činio, na koji je način uništavao osobu, ali je prepoznala pogibao u kojoj se nalazila njezina kćer i nije mogla biti mirna.

Na koji to način, kojim sve sredstvima demon danas opsjedne pojedine osobe i pomalo ali sigurno razara njih i cijelo društvo? Koliko je to roditeljima, voditeljima, odgajateljima postalo već normalno. Često izgleda kao da niti osjećaju pogibao, pa onda niti ne poduzimaju ništa da spase ugrožene. Najmanje se vidi da ljudi stvarno računaju na potrebu da se u pravoj vjeri i predanju obrate Isusu koji tu jedini može ostvariti oslobođenje, ozdravljenje. Pravi apsurd je i u tome što se sva ta stvarnost sve više doživljava i prihvaća kao zabava.

Majka se baca ničice pred Isusa u potrebi i moli pomoć. Isusa oslovljava s „Gospodine“. Znak da vjeruje u njegovu božansku moć, iako je pripadala poganskom narodu.

Kao vjernici pozvani smo spoznati stvarno stanje naše sredine, prepoznati djelovanje demona kojemu se čovjek sve više prepušta, pridonositi kako bismo više spoznali koja to pogibao prijeti od toga, i onda doista doći pred Isusa, u vjeri, predanju i poniznosti baciti se pred njega na koljena i moliti – ako treba i vikati: „Gospodine, pomozi“. Takvu vjeru Isus i pohvaljuje a još je više nagrađuje.