Datum objave: 22.09.2017

ŠTO BUDE PRAVO, DAT ĆU VAM

 

Isus i opet dolazi s prispodobom. Sve mogućnosti koristi da bi nam približio Kraljevstvo nebesko, da bi nas uputio i zainteresirao za njega. I ako se netko nakon svih Isusovih ponuda ne uspije zainteresirati za Kraljevstvo Božje onda izgleda da doista nema interesa. Druge ponude su interesantnije.

Kao da Isus i ovdje polazi od naše stvarnosti. Domaćin, gospodar vinograda nalazi mnoge bez posla. I to kroz cijeli dan. U koje god doba dana došao, uvijek nalazi nekoga koji će se potužiti da nema posla. Razumljivo. Na trgu nema posla. Niti u kafiću ili u disku nema posla. Nitko ozbiljan na takvim mjestima neće tražiti posla. To su mjesta za dokolicu, za potrošiti vrijeme. Neki će reći da žele ubiti vrijeme. Vidimo da domaćin iz evanđelja ide i takvima. I sve takve poziva u svoj vinograd, jer u vinogradu Gospodnjem, na njivi našeg Domaćina uvijek ima posla. Uvijek se može zaraditi i više nego se zaradi. Tako Gospodin i danas svima upućuje pitanje i poziv: ZAŠTO STOJITE VAZDAN BESPOSLENI? IDITE I VI U MOJ VINOGRAD PA ŠTO BUDE PRAVO DAT ĆU VAM.

Hoće li se naći netko i reći da ovaj domaćin nije pravedan kad vidi kako sve obilno nagrađuje? Bilo bi to potpuno bez osnove. I danas bi bilo drugačije da na trgovima nema nikoga besposlenoga i da svaki radnik čuje riječ: „Što bude pravo dat ću ti“.  Ali mi imamo situaciju u svijetu koja ni izdaleka nije slična toj stvarnosti evanđelja. Samo 20% svjetske populacije ima na raspolaganju za trošenje 80% svjetskih dobara. A milijarda ljudi svake večeri ide na počinak gladna. Toga u vinogradu Domaćina iz evanđelja jednostavno nema. Kako bi bilo dragocjeno da Kraljevstvo Božje zavlada već sada i ovdje među ljudima na zemlji!

Valja nam čuti proroka Izaiju u današnjem prvom čitanju: „Tražite Gospodina dok se može naći.“ Uključite se u posao u vinogradu Gospodnjem dok nije prošla i zadnja ura. I ne brini se ako ti netko bude zavidan što si u manje vremena zaradio punu dnevnicu. Pravi brat neće biti zavidan, neće prigovarati, radovat će se. Stoga ni tvoje oko neka ne bude zlo što je On, Gospodar i Domaćin naš DOBAR.