Datum objave: 06.10.2017

VINOGRAD GOSPODNJI DOM JE NARODA NAŠEGA

 

Svećenik mora voljeti svoj narod“, odgovorio je jedan ministrant na Euharistijskom kongresu ministranata u Ludbregu na pitanje, kakav bi trebao viti svećenik po njihovom mišljenju. To je po sebi razumljivo, jer i Bog je taj koji ljubi narod, a svećenik treba služiti Bogu u svemu.

I danas prispodoba u evanđelju govori o narodu Božjem u slici vinograda. Raditi u vinogradu Gospodnjem znači raditi za dobro svega naroda. U našim vremenima osobito se iskristalizirao pojam da vinograd ne treba gospodara nego slugu. Dati vinogradu što treba u pravo vrijeme, na pravi način i u pravoj mjeri. Ako se to ne ostvari, od vinograda ništa. Čak i kad se učini sve, uspjeh je neizvjestan.

Prorok Izaija govori o vinogradu kojemu je učinjeno sve, ali on ne urodi grožđem, kako se bilo nadati, nego izrodi vinjagu. Kako se to može dogoditi? Vinograd je slika naroda Božjega - „Vinograd Gospodnji, dom je Izraelov.“ (Iz 5,7). Bog sve čini za svoj narod, a u njemu nema pravde i pravičnosti nego napreduje nepravda i vapaji.

I naš narod možemo prepoznati kad omiljeli nasad Boga našega. S kojeg god gledišta promatramo lako možemo prepoznati kako je uistinu bogata i lijepa naša Domovina. Tolikim darovima obdarena da je doista teško naći toliko bogatstva u nekoj zemlji na tako malom prostoru. I sve su okolnosti takve da imamo temelja nadati se zahvalnosti, urednom upravljanju tog bogatog dara, pravdi i pravičnosti. A ono sve više nepravde i vapaji. Zašto? Izgleda da mnogi ne ljube narod svoj, nego svoje interese.

Hoćemo li doživjeti kao Božju kaznu što se vinograd izrodio, ili kao razumljive plodove našeg odmetništva od Boga, nije toliko bitno. Bitno jest da bismo svi trebali više voljeti svoj narod, više zavoliti Boga i njegove upute za pravo služenje narodu. Za tu potrebu molimo kao i psalmista:

 

Vrati se, Bože nad Vojskama, pogledaj s neba i vidi,

obiđi ovaj vinograd: zakrili nasad desnice svoje!

Nećemo se više odmetnuti od tebe;

obnovi nas, razvedri lice svoje i spasi nas!