Datum objave: 21.10.2017

BOGU ŽELIMO BITI ODANI I SLUŽITI MU ISKRENA SRCA

 

Je li moguće u današnjem svijetu biti Bogu odan i služiti mu iskrena srca? Zna se naime kako nas „društvo“ odvlači i čovjek je sklon u sebi nekako spojiti što se spojiti ne može - Boga i svijet. Mi ćemo reći da je upravo radi toga potrebno pitati se: kome sam ja odan, Bogu ili „društvu“- svijetu? Hoću li dozvoliti da me to društvo udaljava od Boga ili ću ja pridonijeti da i moje društvo bude Bogu odano? Hoće li prevladati zaključak da je po sebi postalo razumljivo kako društvo kojemu ja pripadam nije Bogu odano, pa onda niti ja, kao dio tog društva, ne mogu to biti? Još k tome izgleda da za kvalitetu života odanost Bogu ionako ništa ne pridonosi, a za vječnost čovjek sve manje ima vremena i misliti. Onda ostaje samo zalaganje da sve izgleda kako bi trebalo izgledati, uključujući i sprovode, a o svim tim pitanjima najbolje je ne govoriti, jer to je redovito vrlo mučno.

Ovo su sve samo pitanja na koja je više nego važno naći odgovor.

„Po imenu ja te pozvah“, prenosi nam danas prorok Izaija Božju riječ. Poziva nas na kraljevsku gozbu, čuli smo prošle nedjelje. I doista bismo morali povjerovati da nema ni života ni radosti bez sudjelovanja na toj vječnoj kraljevskoj gozbi. Nikakav privatni posao, nikakva trgovina, nikakva zabava ne može nam to nadomjestiti. Osim mene Boga nema, nastavlja prorok Božju poruku. A to znači da osim Boga nema ni života ni radosti. Bez obzira znademo li to ili ne. S tom istinom, s tom stvarnošću trebamo upoznati i naše „društvo“, kako bi i ono postalo Bogu odano i služilo mu iskrena srca. Biti odan Bogu i služiti mu iskreno znači istinski služiti dobru svojemu i dobru bližnjega. Roditelji će to  kao vjernici osobito ozbiljno uzeti glede svojih sinova i kćeri. Trudimo se da ne budemo licemjeri i da poput farizeja ne iskušavamo Gospodina

Budimo svi u tome jedni drugima potpora. Kumujmo jedni drugima u odanosti, privrženosti i približavanju Bogu, a nikako ne udaljavanju. Neka takvom zauzetošću bude obilježeno čitavo naše društvo. Za tu potrebu u današnjoj Misi moli sva Crkva. Budimo odani Bogu i Crkvi.