Datum objave: 01.12.2017

„ŠTO VAMA KAŽEM, SVIMA KAŽEM: BDIJTE!“

Mnogi u svojim razmišljanjima zaključuju kako se čovjekov život, pa i cijela stvarnost oko njega, neprestano vrti u krug. Takovo razmišljanje je najuočljivije u onoj: Ništa nova pod suncem!

Kršćansko razmišljanje nas usmjerava kontinuirano prema određenom cilju! Darovani nam život neprestano teži k onome koji nam ga je i darovao. Usprkos neprestanim izmjenama liturgijskih godina, i sama Božja riječ u jednoj završava, ali u slijedećoj i nastavlja ozbiljnim pozivima na neprestani hod u budnom življenju nastavka puta prema vječnome cilju na koji smo i pozvani. Što zauzetije hodamo ne vračamo se početku,  nego se svakim korakom sve više primičemo sretnom cilju!

Nažalost, u ljudskom ukazivanju na sve veća zagađenja oko nas, često ostajemo samo na razini ovozemaljštine, a malo ili gotovo nikako ne prepoznajemo niti opominjemo sebe i druge o duhovnim zagađenjima ljudske osobnosti. Jedno od velikih ovozemaljskih zagađenja jest i svjetlosno! Od silnih svjetala, možemo reći napose u adventsko vrijeme koji danas toliko naglašavamo, bivamo zarobljeni da ni ljepotu zvijezda ne možemo vidjeti. Izgubismo, osobito u gradovima, pravi pogled do zvijezda! Ne živimo adventsko vrijeme kako bi valjalo! Materijalni probitak kao da nanovo pobjeđuje!

Ipak, u svemu tome Isus ostaje taj koji nas u kontinuitetu, pa i u ovom došašću opominje: „Bdijte!“ A bdjeti bi trebalo ne danonoćnim tulumarenjem, nego kontinuiranim nastojanjem odricanja od zla, kako nas prorok Izaija poziva u prvom svetom čitanju današnje nedjelje, te snagom Božjeg zauzimanja u našim životima,  prianjati uz dobro, kako nas poziva sveti apostol Pavao. Gospodin Isus Krist „ će vas učiniti i postojanima do kraja, besprigovornima u dan Gospodina našega Isusa Krista.“ (1Kor 1, 8) Vjerni Bog će to učiniti za nas. Samo je neophodno u sebi prepoznati da nismo besprijekorni! Isusov poziv ne vrijedi samo za nekog drugog nego za sve nas! „Što vama kažem, svima kažem: Bdijte!“

V.Ž.