Datum objave: 07.12.2017

ZAŠTO MUČNO A NE RADOSNO?

Većini ljudi je poznato kako pojedinci mogu imati teškoće u vožnji ako netko drugi upravlja vozilom. Bilo to u avionu ili autobusu, kod iznenadnog padanja radi gustoće zraka, ili kakvog prijevoja na cesti, mnogi osjete nelagodu iznenađenja. Nekada i do te mjere da ih uhvati mučnina. Oni koji grade ceste nastoje zato što više poravnati teren kako bi vožnja bila što udobnija i bezazlenija, jednostavno rečeno, što radosnija.

Upravo na takovu radosnu vožnju nas danas, druge nedjelje došašća, poziva sveti Ivan Krstitelj po evanđelistu Marku. „Pripravite, put Gospodinu, poravnite mu staze!“ Mk 1, 3) Evanđelje je radosna a ne mučna vijest! Do takve nas spoznaje Gospodin u adventu želi dovesti. Do te je spoznaje došao i sveti Ivan Krstitelj u zajednici kumranskih pustinjaka kojoj je najvjerojatnije barem neko vrijeme i sam pripadao. No, kako je, nadahnut Božjim Duhom prepoznao da ta zajednica radost navješćuje samo vlastitim pripadnicima, a znao je da „Bog nije pristran“ kako nam je kasnije potvrdio i prvak apostola sveti Petar (Dj 10,34) odlučio je na radost pozvati sve koji bi bili pripravni na odricanje i obraćenje! Ivan, glasnik kojeg Gospodin šalje da mu pripravi put (usp. Mk 1,2) naviješta kako poravnanjem svojih duhovnih staza možemo doprijeti do prave radosne vijesti. A to je ponajprije sam Krist Gospodin, koji navještajem svog poslanja radosnu vijest spasenja želi ucijepiti u sve nas. Otvorenošću našeg duhovnog ja poravnanjem životnih putova, dajemo prostora Gospodinu koji svojim krštenjem, ne samo vodom nego i Duhom Svetim, ostvaruje radosno suputovanje prema vječnoj radosti života.

Dakako, bilo bi vrijedno da svatko sam sebi odgovori: Zalažem li se zdušno i u ovom adventu odreći se mučnine putovanja, ma kako bilo to naoko privlačno. Vjerujem li  kako samo s Kristom supatnikom i suputnikom mogu računati na radosno putovanje vječnoj Radosti!? Nikakav  ovozemaljski lijek koji nam nude u otklanjanju mučnine putovanja neće nam pomoći. Sigurnost je samo Krist Gospodin naš, naša prava istinska radost!

V.Ž.