Datum objave: 13.01.2018

DOĐITE I VIDITE

Današnje evanđelje pomaže nam više upoznati i produbiti pojam što to znači biti Isusov učenik. Evanđelje kaže da moramo „doći i vidjeti“ i ostati. To je obilježje Ivanovih učenika koji su na Ivanov poticaj pošli za Isusom. Jedan od njih bio je Andrija, koji je poslije i svoga brata doveo Isusu.

Naš odnos s Isusom ne sastoji se u tome da mi otkrijemo svojim umom da Isus govori pametno, da nam to paše pa da pristanemo uz ono što On uči, nego u potpunom darivanju sebe: krenuti za njim i biti s njim. Kao što Isus ostaje u Bogu i Bog u Isusu, i mi kao Isusovi učenici moramo ući u osobni odnos s Njime, u novo i potpuno zajedništvo tijela, misli i duha. To nije posjet na kratko vrijeme. Krenuti za Njim i ostati s Njime je zapravo naš dolazak u naš dom, naš dolazak kući. Mi smo izišli od Boga. Kada „dođemo i vidimo“ i ostajemo, mi se vraćamo Bogu obnovljenim predanjem i odanošću. Mi smo otkrili kako je velika stvar i velika radost biti opet doma – u domu Očevu, i kako je velika stvar činiti djelo evanđelja – druge upoznavati s tom radošću.

Sve to mi gledamo očima vjere. Kroz vjeru znamo da je Isus više nego neki prorok ili učitelj. On je onaj koji uvijek ostaje s Ocem, pa i nas privlači, dovodi Ocu. Kao Samuel i Andrija, mi moramo biti budni i brzo reagirati na mnoge načine kojima Bog poziva nas da ostanemo i produbljujemo naš odnos s Njime. Tako da možemo svjedočiti svijetu o tim vrijednostima.

Prvo čitanje nam govori da je Samuel imao pouzdanje u Elija. Tako i mi često trebamo pomoć drugih da nam pomognu prepoznati poziv Božji. Mi čujemo Božji poziv „dođi i vidi“ u euharistiji, u zajedništvu, u događajima dana, u zanosu i ljepoti stvorenja. Kad otvorimo srca Božjem pozivu, mi doista dolazimo „kući“, Ocu. Od tog ostvarenja većeg dobitka zasigurno nema.

V.Ž.