Datum objave: 19.04.2018

BLAGOSLOVLJEN BOG KOJI NAS IZABRA I POZVA

Danas je svjetski dan molitve za duhovna zvanja – Nedjelja Dobroga Pastira.

Sveti otac Benedikt XVI. htio nam je pomoći u razmišljanju o velikom Pozivu u otajstvu Crkve. Razmišljanje nam upućuje na riječi apostola Pavla. Možda ih još nismo prepoznali kao istinski velike riječi. Radi se o BOŽJEM IZABRANJU I BOŽJEM POZIVU – uistinu velikom daru.

- Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista…,

- u njemu nas sebi izabra…,

- u ljubavi nas predodredi za posinstvo,

- za sebe,

- po Isusu Kristu (usp. Ef 1,3-5).

Prvo vidimo da apostol nalazi razloga za zahvaljivanje i blagoslivljanje Boga. To može samo zato jer je u tom Božjem djelu prepoznao neprocjenjivo dragocjeni dar za sebe. I mi bismo trebali prepoznati istu vrijednost. Bez poznavanja te vrijednosti ne možemo niti zahvaljivati niti prihvatiti taj dar.

Biti izabran od nekoga i za nekoga! Još kad znamo od kojeg ugleda i kolike vrijednosti je ta osoba! Neopisiva radost. I kad čujemo novost da je Bog nas izabrao, za sebe, za posinstvo! Više je nego nerazumljivo ako netko nije zainteresiran za to izabranje i taj poziv. Znak je to da imamo neka čudna i nerazumljiva mjerila za vrednovanja. Dakako, u tom slučaju ne može se govoriti o nekome tko vjeruje u Boga – tko je povjerovao da Bog (Vječni, Svemogući, Stvoritelj svega, naš Otac) nama želi dobro, da Bog puno bolje od nas zna što je za naše dobro, da bez Boga nitko nikakvo dobro ne može ostvariti.

Danas mislimo i molimo za dar posebne svećeničke službe u Crkvi. Ali ne zaboravljamo na veliku vrijednost izabranja na koje smo svi pozvani i kojim smo po Krštenju obdareni: „…rod smo izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečeni da naviješta silna Njegova djela…“ (usp. 1 pt 2,9).

Danas ćemo osobito čuti Isusovu riječ preporuke za veliku potrebu posebne svećeničke i redovničke službe u Crkvi: „Žetve je mnogo, a radnika malo. Molitve dakle gospodara žetve da pošalje radnike u žetvu svoju.“ (Mt 9,37-38).

V.Ž.