Datum objave: 26.04.2018

CRKVA JE RASLA UTJEHOM SVETOGA DUHA

U pripremi za primanje sakramenta Sv. Potvrde upoznali smo se s darovima Duha Svetoga: MUDROST, RAZUM, SAVJET, JAKOST, ZNANJE, POBOŽNOST, STRAH BOŽJI.

Također smo upoznali plodove Duha: LJUBAV, RADOST, MIR, VELIKODUŠNOST, USLUŽNOST, DOBROTA, VJERNOST, BLAGOST, UZDRŽLJIVOST. Prihvaćanjem Darova Duha i suradnjom s tim Darovima započinje i nastavlja se proces koji vodi prema Plodovima Duha. Za plodove treba vremena, i u tom procesu između darova i plodova potrebno je ustrajno zalaganje i suradnja.

U današnjem evanđelju Isus osobito naglašava potrebu trajne povezanosti s Njime, da bi se moglo računati na plodove u svoje vrijeme. On to iznosi u slici trsa i loze: „Ja sam trs, vi loze. Tko ostaje u meni i ja u njemu, taj donosi mnogo roda. Uistinu, bez mene ne možete učiniti ništa.“ (Iv 1,4). Isus tu govori još i o potrebi čišćenja loze koja donosi rod, da bi još više roda donijela.

Svaki sakrament je učvršćivanje naše povezanosti s Isusom – kao loze s trsom. Ta povezanost mora biti trajna. Dovoljan je samo jedan rez pa da se loza odstrani. Dakako da poslije toga ništa neće vrijediti što je nekad bila na trsu. Ona od sada više neće ni živjeti a kamo li donositi kakav rod.

Za očekivati je da će po sakramentu Potvrde i Crkva u Var. Toplicama – naša župna zajednica rasti utjehom i snagom Duha Svetoga. Od te nade ništa ako bi krizmanici i njihovi roditelji i kumovi zaključili da je sada to obavljeno i daljnje potrebe više nema. Onda niti daljnje suradnje s Darovima Duha nema, a onda ne možemo očekivati niti plodove Duha – a toliko su nam potrebni.

Naši su krizmanici u molbi za primanje sakramenta Potvrde pisali da žele rasti u vjeri i žele postati odrasli, zreli kršćani. Potrebni su podrške odraslih vjernika – ponajprije roditelja i kumova – kako bi i dalje snagom Duha Svetoga učvršćivali svoju povezanost s Crkvom, a po Crkvi i s Isusom. Podržimo ih molitvom i vlastitim življenjem po vjeri.

V.Ž.