Datum objave: 17.05.2018

Uključimo se u projekt Duha Svetoga:

ŽELI NAS VRATITI U KUĆU OČEVU

 

Gdje je naš dom, naša domovina? Isus je rekao: Ja sam put, istina i život. Nitko ne dolazi Ocu osim po meni. To je istina s kojom računamo. Također je istina da izvan Očeva doma za nas nema života. Isus također govori i o Duhu Svetom kao o Izvoru života. Voda, koju ću mu dati postat će u njemu izvorom one žive vode što struji u život vječni.

Zbog kojega je razloga milost Duha nazvana vodom? To pitanje postavlja sv. Ćiril Jeruzalemski, biskup, a onda nam on sam pomaže u razmišljanju doći do nekih važnih spoznaja. On kaže: Jer pomoću vode sve postoji: voda uzdržava biljke i životinje, voda kao kiša pada s neba, i to pada na isti način u istome obliku a proizvodi različite učinke: jedan je učinak u palmi, a drugi u lozi, ipak je voda svima sve. Ona je uvijek ista i ne postoji na drugačiji način. Dok kiša pada, ne mijenja se, nego se upriličuje onomu koji je prima i u svakom stvorenju proizvodi ono što mu treba i što odgovara njegovoj naravi.

Na isti način i Duh Sveti, koji je jedan i uvijek isti i nedjeljiv, svakome pojedinome dijeli milost kako hoće. I kao što gotovo osušeno drvo dobro zalijevano propupa, isto tako grešna duša donosi svete plodove kad po pokori zavrijedi primiti darove Duha Svetoga. Iako je Duh Sveti jedan i nepromjenjiv, ipak je on po volji Božjoj i u Kristovo ime izvor i uzrok različitih kreposti.

         Osobi koja živi u današnje doba tehnike, slika biljke koja umire bez vode možda ne govori puno. Uništavanje nasada sve manje uznemiruje ljude. Čovjeku današnjice možda više govori beskorisnost kompjutera bez električne energije. Gledamo li jedno i drugo otvoreno, možemo uvidjeti istinu o nama:

Bez Božanstva Tvojega

čovjek je bez ičega,

tone sav u crnom zlu.

Bez Božjega Duha mi ne možemo funkcionirati kao ljudska bića. Bez njega mi smo bez života, mrtvi smo. A onda se razumije da drugi oko nas, zajednica kojoj pripadamo, od nas takvih beživotnih bića nema ništa nego probleme.

Uključimo se, dakle, u Projekt Duha Svetoga: izgradnja Crkve, Kristova Tijela, i vječno spasenje čovjeka. DUH SVETI nam želi rasvijetliti put i vratiti nas u kuću Očevu, u naš pravi dom.

V.Ž.