Datum objave: 17.08.2018

TVOJA OBEĆANJA NADILAZE NAŠU ŽELJU

 

Knjiga mudrih izreka danas nas poziva: „Ostavite djetinjarije, da biste živjeli, i hodite puten razboritosti.“ (Izr 9,6). Djetinjariju razlikujemo od djetinje odanosti. Upravo je ta djetinja odanost prava razboritost, jer nas jedino u toj odanosti može voditi Onaj koji zna što je istinsko dobro i s kojim možemo to dobro i postići. Djetinjarija bi se sastojala u tome da se mi igramo pametnih kojima ne treba ničija riječ, ničija pomoć, ničiji savjet. Ne treba mi nitko reći kojim putem krenuti…

Apostol Pavao takav postupak naziva nerazumnim. Poziva nas da budemo mudri a ne ludi, te da iskupljujemo vrijeme. Potrebno je shvatiti kako je vrijeme dragocjeno. Dano nam je da bismo u tom vremenu shvatili što je volja Gospodnja i da bismo je onda ostvarili. Ako ne, onda smo od nečega pijani i ne uspijevamo spoznati pravu stvarnost i prave vrijednosti. Ako se sada stavi skupa djetinjarija s jedne i pijanost od nečega s druge strane, onda smo još u većoj pogibelji. Tu pojavu, nažalost, sve više uočavamo u našem vremenu: u ranoj životnoj dobi lako se opijamo – čime sve ne – i kroz život idemo mamurni. Takvi niti možemo vidjeti cilj prema kojemu bismo se uputili niti naći put koji bi nas doveo do željenog cilja.

Koliko nam je u tome pomogla svetkovina Velike Gospe? Svojom potpunom odanošću i predanjem Ocu ostvarila je vječni cilj – uznesena je na nebo.

Postavimo i sebi taj cilj, jer bez ostvarenja toga cilja iskusit ćemo najtragičniju propast koja nam se može dogoditi. U nebu nam je Gospodin pripravio nevidljiva dobra. Molimo Oca i Majku Mariju da bismo ih postigli.

Ž.V.