Datum objave: 19.03.2010

SIN BOŽJI U SMRT SE PREDAO IZ LJUBAVI

 

I opet se učvršćujemo u spoznaji da Božji putovi nisu ljudski putovi, da Božja logika nije ljudska, da Božje misli čovjeku ostaju nerazumljive. Ono u što se Sin Božji predaje iz ljubavi – smrt, mi pod svaku cijenu želimo izbjeći. Zašto On to tako, u čemu je prava vrijednost njegova puta, mi ne uspijevamo dokučiti. Sve dok se ne pokažu plodovi. A kad se pokažu rezultati, spoznaja govori da je Božje ipak bolje od ljudskog. Čak i kad se najslabije Božje stavi uz najbolje ljudsko, onom Božjem trebali bismo uvijek dati prednost. Koliko sve to ne razumijemo, pozvani smo povjerovati.
 

Apostol Pavao će reći svoje iskustvo svjedočenjem da sve svoje smatra gubitkom, čak i otpadom, kad dolazi do iskustva spoznaje Isusa Krista. Isus tome i nas želi privesti kako bismo s Pavlom upoznali njega i snagu uskrsnuća njegova i zajedništvo u patnjama njegovim, i na kraju prispjeli uskrsnuću od mrtvih.

 

I apostol Pavao, a Isus u evanđelju još više naglašava da mi do takve spoznaje i takvog ostvarenja još nismo stigli. Nitko od nas nije bez grijeha. Po tome niti je tko što novoga otkrio ako ukazuje na nečiji grijeh, neuspjeh, a niti tko ima temelja dokazivati drugima da je bez grijeha, da je pravednik, da mu se nema što prigovoriti. To je veliki uspjeh đavla ako nas navede na to da prstom upiremo u neuspjeh, grijeh bližnjega, a sebe nastojimo prikazati u što ljepšem svjetlu. To se nažalost prečesto događa. U evanđelju vidimo da Isus ne osuđuje ženu grješnicu, koja je slika čovjekove stvarnosti dok je na putu, ali nas u riječima upućenima njoj poziva da idemo ustrajno prema cilju da ne griješimo više.

 

U ovim svetim danima što su pred nama nadamo se i trudit ćemo se to što više usvojiti, međusobno se pomagati i zajedno moliti da budemo što uspješniji u usvajanju i ostvarivanju tih uputa. Isus se predao u smrt iz ljubavi prema nama takvima kakvi jesmo, sa željom da nas učini onakvima kakvi ćemo omiliti Ocu. Zahvalimo mu svim svojim bićem i obradujmo ga vrednovanjem njegova djela i prihvaćanjem njegova poziva.