Datum objave: 07.02.2013

ISUSE, NEMOJ OTIĆI OD NAS, GREŠNI SMO LJUDI

 

Živjeti u današnja teška vremena nikome nije lako, ili barem najvećem broju ljudi. Možda će netko i reći: Nikada nije lako! Ljudi se pokušavaju snalaziti na razne načine ne bi li nešto privrijedili i tako nekako preživjeli. Nastoje naći kakav takav posao, pa ako je potrebe i prekvalificiraju se u neko drugo zvanje od onoga kojim su do sada zarađivali. Mogli bismo reći da se to nekako dogodilo i ribarima o kojima govori današnje Evanđelje. Na to ih nije natjerala nasušna potreba životne zarade nego jednostavan poziv Učitelja koji nuđa i njima i svima nama nešto mnogo vrednije od pukog preživljavanja. Taj je poziv upućen ne samo Petru i njegovoj družbi. To je poziv svakome koji ga želi čuti!

 

Valja svakako razlikovati sam poziv od postignutog zvanja! Svi smo pozvani biti ljudi, a pitanje je da li tu ljudskost živimo kao zvanje? Mnogi su krštenjem pozvani biti kršćani, a da li nam je to postalo i životno zanimanje? Kao vrhunac Kristovog poziva trebalo bi biti zanimanje – biti svet! Ako se takva prekvalifikacija ne događa u nama kršćanima moramo za svoje dobro pokušavati naći odgovor zašto je to tako.

 

Ako je razlog našeg odustajanja od poziva kojim nas Gospodin poziva preneraženost poput Petrove: „Idi od mene! Grešan sam čovjek, Gospodine“, valja poslušati Isusov odgovor Šimunu: „Ne boj se!“ Ta, Isus je zato i došao među nas ljude da bi uspjeli u prekvalifikaciji od neuspješnog grešnog čovjeka do svetosti. To može uspjeti ako prepoznamo da se jedino po onome koji šalje poziv, Isusu, to može i ostvariti! Sveti Pavao iz vlastitog iskustva u poslanici Korinćanima to svjedoči. „Krist umrije za grijehe naše.“ Takva naša grešna stvarnost ne može biti prepreka preobrazbi života! A preobrazba se počinje događati iskrenim našim „evo me“ kako nam svjedoči prorok Izaija u prvom svetom čitanju. Dakako, naporan je to i dug put. Prošao ga je Šimun, Ivan, Jakov i mnogi i mnogi drugi. S Isusom! Može svatko tko iskreno padne, poput Petra, do nogu Isusovih, ostavi sve iza sebe i pođe s Njim.