Datum objave: 19.05.2011

TKO VJERUJE U MENE, ČINIT ĆE DJELA KOJA JA  ČINIM

 

Rekavši svojim učenicima da ih uskoro ostavlja i odlazi Ocu, Isus dodaje: „Tko vjeruje u mene, činit će djela koja ja činim; i veća će od njih činiti.“ (Iv 14, 12). Znači da se ne može ostati samo na vjeri riječi. Djela u vjeri jesu stvarni koraci koji nas vode prema konačnom cilju o kojem Isus govori u današnjem evanđelju i u kojega On sada ulazi: Kuća Oca nebeskoga gdje Isus i svojima pripravlja mjesto. Nadamo se da je to i za nas konačno željeni cilj kojega je važno ostvariti iznad svega.
Stoga, mi koji smo Isusovi nasljedovatelji pozvani smo krenuti u ostvarenje djela koja je Isus činio. To je put koji nas vodi u život. Svako djelo koje učinimo jest korak više prema tom cilju. Jedna afrička poslovica kaže: „Staza je nastala od hodanja.“ Svaki put kad pokažemo svoju vjeru čineći ono što je Isus činio, mi smo za stepenicu veći vjernici nego smo bili prije toga. Bez potrebe da o tome govorimo.
Svi mi znamo o kojim se djelima radi: Isus je liječio bolesne, tješio žalosne, štitio slabe i malene, pomagao siromašne, pomagao grješnicima do obraćenja, zalagao se za prava ugnjetavanih, osuđivao nepravdu, i još puno toga.
Tom ostvarenju prilazimo sa strahom kad spoznamo da smo mi grješnici. I taj osjećaj grješnosti, krivnje, slabosti najredovitije nas sputava da činimo djela koja bismo trebali. U takvim slučajevima nekako nam je lakše više govoriti, riječima uvjeravati sebe i druge da smo vjernici. Ali to nije hod u vjeri. Tako se ne ostvaruje put u život. Tako ostajemo u samoprijevari glede vjere. I za takve momente neuspjeha Isus nam govori: Vjerujte. I u takvim situacijama vrijedi Njegova riječ: Činite djela koja sam ja činio.
Pokušajmo današnje evanđelje ne samo „pročitati“, nego doista ući u njega? Ako uspijemo, to bi nas moralo doslovno odvući od vrednovanja ispraznog načina življenja,  što se osobito pokazuje u nekontroliranom gledanju TV programa. To, kao i mnoge druge ispraznosti nisu koraci, nisu hod prema željenom cilju. To je tapkanje na istom mjestu. Mi trebamo krenuti.
Je li to za nas izazov? Neka bude! Činimo, dakle, djela koja je Isus činio.