Datum objave: 19.02.2010

ČEMU KORIZMA?

 

Zašto korizma? Zašto post i odricanje kroz 40 dana? Zašto više molitve i pokore? Zašto više pomagati druge? Jedan je odgovor na sve: Da budemo slični Kristu.

 

Današnja tri čitanja pomažu nam na više načina u pripremi za blagdan Isusova uskrsnuća:
Knjiga Ponovljenog zakona (prvo čitanje) pomaže više moliti u korizmi. Mojsije je rekao narodu neka zahvaljuje u svojim molitvama Bogu za slobodu:

 

Bog nas želi osloboditi od naših grijeha: laži, nečistoće, raznih ovisnosti, bezobzirnosti, neposlušnosti i drugih. Ove korizme bolje obavljajmo svoju jutarnju i večernju molitvu, i budimo više s Bogom u svojim mislima i u radu i u domu svome. Spoznamoj da ovismo o Bogu.
Drugo čitanje (Kor 10, 8-13) nam pomaže u jačanju naše vjere i jasnijoj spoznaji da je Isus Krist naš Gospodin, Bog i Spasitelj:
Koliko poznajmo Apostolsko vjerovanje i što nama znači svaki dio kojega u njemu izgovaramo? Površna i neodređena vjera je slaba i štetna vjera. Možda mladi od svojeg vjeronauka u školi, iz svojih katekizama mogu i nama pomoći u upoznavanju vjere? Ako ne, mi smo dužni pomoći njima. Moliti zajedno je sigurna pomoć.

 

Lukino nam evanđelje (4,1-3) pomaže ponovo staviti Boga na prvo mjesto i ne popuštati napasti materijalizma ili sebičnosti. Odgovarajmo i mi na kušnje kao što je Isus odgovarao:

 

Na kušnju tjelesne gladi Isus odgovara: "Pisano je - Čovjek ne živi samo o kruhu nego o svakoj riječi koja izlazi iz Božjih usta."
Na kušnju materijalizma i potrošačkog mentaliteta: "Gospodinu Bogu svome se klanjaj, i njemu jedinome služi."
Na kušnju staviti sebe ili nekoga drugog ili nešto drugo ispred Boga Isus odgovara: "Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega."

 

Pitajmo se koja je moja glavna kušnja. Kad nas god nešto navodi na grijeh, bilo veliki bilo mali, u tišini svoje duše recimo: "Gospodine pomozi nam. Gospodine, ja te ljubim. Marijo, moja najdraža Majko, čuvaj me."
           

 

Učinimo nešto da ova korizma bude i naša istinska obnova. Obnovimo svoju dnevnu molitvu, sudjelovanje na Sv. Misi nedjeljom, molitvu krunice, pobožnost križnoga puta - u crkvi ili u obitelji. Osobna ispovijed neka ne bude samo jednom ili dva puta u godini, nego neka to postane moja  mjesečna duhovna obnova. To će nas sve suobličiti Kristu i pripremiti za uskrsnuće. A to je i glavna svrha korizme.