Datum objave: 29.11.2013

„SVOJE VRIJEME“ ODREĐUJE DRAGI BOG, NE MI!

 

Današnje Isusovo upozorenje i poziv na budnost, prvenstveno je poziv nama kako bismo bili pozorni na Božje planove i njegove nakane s nama. Dakako, Božji naumi za ljude, kako kaže prorok Jeremija, su „naumi mira, a ne nesreće“  (Jr 29,9) i zato i opet na početku nove liturgijske godine Gospodin poziva na bdijenje. Biti pripravan na ponovni Gospodnji dolazak prioritetna je zadaća svakog koji u tu nadolazeću Ljubav vjeruje!

Teškoće u tom bdijenju osjećamo svakodnevno. Dom osobnosti, samog čovjeka, koji u Božjem Duhu želi biti, , mnogi svakodnevno nastoje potkopati. Skretanjem s puta Svjetlosti i prianjanje samo uz osobne svakodnevne životne probleme, lako nas odvede dijeliti posljedice s Noinim suvremenicima. A svjedoci smo samima sebi kako nas u toj svakodnevici iz dana u dan iznenađuju mnogo toga što bismo rado izbjegli. Možda ni ne slutimo kako nas može uskoro zadesiti  iznenađenje bolesti, patnje ili čak i odlaska u vječnu stvarnost, susreta sa Sinom Čovječjim. Kakav će to susret biti ovisi jesmo li pripravni za to ili ne.
Pripravnost bi po proroku Izaiji trebala biti da li smo postali „Gore doma Gospodnjega?“ Da li je ta gora vrh svih drugih gora? Ili nam je drugo nešto ipak još uvijek važnije? Kako se sve to ostvaruje u životu svakog pojedinca svatko znade ponajbolje. Najsigurnija procjena je ako, opet, po proroku Izaiji „ u Gospodnjoj hodimo svjetlosti!“ (Iz 2, 5) Gospodnja svjetlost osvjetljava stazu da svaki naš korak vodi pravome cilju, a to su djela nadahnuta riječima evanđelja. Čineći tako „Božje nas vrijeme neće iznenaditi.“