Datum objave: 24.12.2011
ISUS JE TEMELJ NAŠE RADOSTI,
NAŠIH SLAVLJA I NADANJA
 
Sve od prvog, pravog Božića – dolaska Boga među nas - u Betlehemu, Kristovo rođenje donosi uistinu veliku nadu. Dolazak Marije i Josipa u Betlehem radi popisa stanovništva, pastiri koji žive u tim krajevima, Mudraci koji putuju s Istoka – svi oni dolaze do ovog značajnog mjesta s najvećim iščekivanjima i nadama. I mi dolazimo Isusu s našim iščekivanjima i nadama. Ova nada i iščekivanja ispunjena su iznad očekivanja: „Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku“ proglašava Izaija; „Ne bojte se, jer, evo, donosim vam veliku radost za sve narode,“ govori anđeo pastirima. Dopustimo da i mi to čujemo i osjetimo: da svemu narodu sine svjetlost i da ga mine strah od svih stradanja koja mu prijete – i za vremenitost i za vječnost.
Božić jest ispunjena nada. Božić jest radost naviještena svijetu. Božić jest „dobra vijest velike radosti“ (za razliku od atraktivnih vijesti koji su redovito samo ili crne kronike ili neki skandali). A vijest glasi: Gospodin je odlučio nastaniti se među nama, odlučio je postati jedan od nas kako bi s nama dijelio radosti i žalosti. Božić se pokazuje kao velika Božja briga za čovječanstvo i želja da donese čovjeku oslobođenje, mir i spasenje. Kroz cijelo vrijeme došašća Božić je bio iščekivanje dolaska Mesije. Sada ovisi o nama, o tebi i meni hoćemo li se uključiti i imati što od ovog svjetla, od nade, od vatre koja je zapaljena rođenjem Boga – Božića.
Za ove velike blagdane, o velikom svetkovanju Otajstva koje se zove Božić istinski molimo za mir na zemlji. Molimo da bi nova nada i novi razlozi radosti bili podareni svemu čovječanstvu, navlastito nama, našim obiteljima, našem narodu koji je i opet u opasnosti da mu nešto drugo prekrije, sakrije i ugrabi pravi razlog slavlja, radosti i nade.
Bili Vam svima sretni i blagoslovljeni Božićni blagdani.