Datum objave: 21.06.2012

IVAN (JOHANAN = BOG JE MILOSTIV) MU JE IME

 

Pokušajmo danas razmisliti ne samo o samom događaju Ivanovog rođenja opisanog u današnjim svetim čitanjima, nego o njegovoj cjelokupnoj osobnosti zadobivenoj Božjim naumom njegove uloge u povijesti spasenja.

O Ivanovoj veličini svjedoče mnoge stvarnosti vezane uz to Božje poslanje njegova života. Samo slavlje njegovog zemaljskog rođendana u Crkvi Božjoj o tome svjedoči. Jedino Isusov i Marijin ovozemaljski rođendan slavimo! Kako je onda tu nadodan i rođendan Ivana Krstitelja, kad se svih ostalih svetih spominjemo o njihovom rođenju za nebo, a to je čas smrti?

Iako ljubav Božja svakog čovjeka obilježi već od trenutka njegovog začeća, kod Ivana je to bilo na osobito  očit način, i višestruk. Božji ga anđeo najavljuje ocu Zahariji kao velikog pred Bogom, dar roditeljima koji čeznu za djetetom, ali i dar svim ljudima. Prorokom silnim kao što je bio Ilija prorok. Spremit će narod pripravan za prihvatiti Gospodina!

I sam Gospodin Isus svjedoči za njega kao najvećeg rođenog od žene. (Mt 11,11) Svjedok  je i  trenutka kada nevin  Isus krštenjem na sebe preuzima grijeh svijeta. Nije iskoristio svoj ugled pred ljudima preuzevši Isusovo poslanje, nego je svoju zadaću Preteče i svjedoka za Mesiju vršio sve do mučeništva.

Lik Ivana Krstitelja tako zauvijek ostaje svima nama svijetli primjer bespogovornog čovjekovog  odaziva  Božjem pozivu na suradnju u ostvarenju spasenja svijeta. Spoznaja svakog kršćanina da je i naš poziv poput Ivanova, ali isto bi takav i odaziv trebao slijediti, velik je dobitak za pojedinca i cijelu zajednicu Crkve. Vrijedno je zato dobro promisliti u ovom spomenu rođenja sv. Ivana Krstitelja: Bog je milostiv, ali koliko ta milostivost ima vrijednost i za mene i za druge kojima sam poslan?