Datum objave: 18.05.2012
POZVANI SMO SVJEDOEITI ZA ISUSA I NJEGOVO DJELO
 
Čovjek je željan slave, priznanja. I traži je. Često, nažalost, bilo kakvu i bilo od koga. Ne pitajući za cijenu, čovjek nerijetko i lažnu slavu preskupo plaća.

Ovih smo dana proslavili Isusovo Uzašašće. Na mjestu je da se i mi spomenemo riječi apostola Pavla: Čeznite za višim darima. Spoznajmo da je sve na ovoj zemlji prolazno. Zalažimo se stoga za ono što ima trajnu vrijednost - a to su viši dari. Ili kako nas sv. Augustin potiče: Danas je Gospodin naš Isus Krist uzašao na nebo, a s njim neka uzađe i naše srce. Koliko smo mi zainteresirani za slavu koja dolazi od Boga i koja je jedina prava? Uistinu, Bog jedini može pravo proslaviti. I mi smo pozvani davati slavu i čast samo Bogu.

Neka nas ne smete previše to što mi puno toga ne razumijemo. Niti Isusovi najbliži suradnici nisu razumjeli. Kada su vidjeli da je Isus pobijedio smrt, u njima je porasla nada da će on sada sigurno pobijediti i ostale neprijatelje i uspostaviti kraljevstvo - nekadašnje slavno kraljevstvo Izraelovo. I mi se s ponosom spominjemo nekadašnjeg slavnog kraljevstva Hrvatskog. U vrijeme kralja Tomislava Hrvatska je bila vojna snaga jednaka - ako ne i veća - engleskoj. Što je sve prouzročilo da je danas stanje takvo da se svatko s nama poigrava kako mu se prohtije? Što god bilo, mi smo povjerovali Isusu i s njime želimo graditi našu budućnost i vječnost. Isus zasigurno neće s nama ići u obnovu toga našeg nekada slavnog kraljevstva, ali želi s nama graditi pravu sreću, želi da ostvarimo puninu života. Na pitanje apostola hoće li sada obnoviti kraljevstvo, Isus naglašava da će mu oni biti svjedoci – ali za nešto drugo. Što to zapravo znači, nije im objašnjavao. Doći će Duh Sveti koji će ih uputiti u sve.

Ovih dana Crkva čeka i moli za Dar Duha Svetoga. Isusova zapovijed je da se njegovi učenici ne razilaze dok se ne obuku u Silu odozgo. Tek onda možemo biti njegovi svjedoci. U ovom tjednu priprave za svetkovinu Duhova objedinimo se i mi - i u crkvi i u našim obiteljima - i molimo da nas Duh Sveti osposobi za zadaću koju nam je dao Isus.