Datum objave: 16.07.2011

DA USTRAJEMO U VJERI

 

Danas Crkva u Zbornoj molitvi u sv. Misi moli Boga da nam bude darežljiv. U čemu bismo mi željeli da nam bude darežljiv, sami vidimo. Ali Crkva moli da nam PRODUBI vjeru, nadu i ljubav, pa da onda USTRAJEMO u budnosti i vršenju Božjega zakona.

Vjera, nada i ljubav su tri temeljne kršćanske krjeposti. Vjerujemo da ih svatko od nas ima, ali imamo razloga staviti si pitanje, je li možda tu samo riječ o nečem ljudskom, odnosno koliko je recimo naša vjera, vjera evanđelja ili se radi samo o nečemu što čovjek samo naziva vjerom.

Katekizam Katoličke Crkve u br 26 uči da ispravno mislimo i govorimo o vjeri ako je to ona vjera koja se
- u vjerovanju ispovijeda, (napr. u Vjerovanju apostolskom),
- u bogoslužju slavi i
- djelatno živi obdržavajući zapovijedi.

Još Katekizam kaže da je vjera čovjekov odgovor Bogu, koji mu se objavljuje i dariva. Znači da za pravu vjeru ne bi bilo dovoljno samo vjerovati, tj. priznati da Bog postoji, nego je potrebno uspostavili odnos s Bogom i odgovorili mu na Njegovu ponudu – koja je uvijek za naše dobro. A to se sve ostvaruje upoznavajući sadržaj onoga što nam vjerovanje govori, sudjelujući u bogoslužju i obdržavajući Božje zapovijedi-upute za život. Na taj način mi pokazujemo da čujemo što nam Bog govori, da smo mu stvarno povjerovali, pa onda dosljedno i koristimo Njegove upute, pozitivno odgovaramo na Njegov poziv.

Prečesto se od vjernika čuje o nekim vjerskim činima koje smo obavili. Ako se vjera samo obavlja u određenim životnim etapama, doista se ne može govoriti o pravoj vjeri. Obilježje vjere jest trajna budnost i trajno vršenje Božjeg zakona. Tek tada možemo govoriti o spasenju koje nam donosi vjera u Boga.

O potrebi ustrajnosti kao o bitnoj potrebi za naše spasenje govori nam Isus: „Tko ustraje do svršetka, bit će spašen." (Mt 10,22). Uzmimo stoga današnju molitvu Crkve kao svoju molitvu, kako bismo ustrajali u budnosti i vršenju Božjega zakona.

I da se još samo podsjetimo: Ova potreba za svakog vjernika vrijedi i za dane odmora – bilo zimi bilo ljeti – i to za sva područja našeg života: i u razgovoru i u odijevanju, u ponašanju i u … To je od velike važnosti i za nas osobno, ali i za druge kojima ćemo biti na poticaj. Nije svejedno je li naš poticaj pozitivni ili negativni, hoće li to i drugima biti za zdravlje ili za oboljenje na duši i tijelu. Ustrajmo u dobru. Tako se doprinosi rastu kraljevstvu nebeskom o kojem nam Gospodin u Evanđelju i danas govori.