Datum objave: 23.01.2010
TKO ILI ŠTO RAVNA NAŠIM ŽIVOTOM?
 
 
Nedavno u jednoj TV emisiji o mladima jedna je djevojka, srednjih tinejđerskih godina, opravdavala svoje pušenje razlogom da to zakonom nije zabranjeno. Još se veća zabluda događa kad netko pokuša opravdati čak i pobačaj, jer da je on zakonski odobren.
     
Današnja riječ Božja govori o Zakonu kojega je Ezra donio pred zbor ljudi, žena i sviju koji su bili sposobni razumjeti ga (Neh 8,2). U tom odlomku još čitamo: Sav je narod pozorno slušao knjigu Zakona. A kad je književnik Ezra otvorio knjigu Zakona, sav narod ustade. Ezra blagoslovi Boga, a sav narod kleknu i pokloni se pred Gospodinom, licem do zemlje.
     
Svi ovi znakovi pokazuju da je za Božji narod – za one koji su sposobni razumjeti, za čovjeka vjernika mjerodavan Božji zakon. I bilo bi po sebi razumljivo da Božji zakon ravna našim životom i da nikakav drugi zakon koji odudara od toga Zakona za vjernika nema vrijednosti. Stoga, neka našim životom ne ravna neko zlo koje ljudskim zakonom nije izričito osuđeno, a pogotovo ne ono koje je nekim samo ljudskim zakonom možda i ozakonjeno. Zlo je zlo, bez obzira provuklo se ono mimo zakona ili je možda čak i ozakonjeno.
     
U današnjoj Zbornoj molitvi Crkva moli za pomoć u tim potrebama. To znači da mi spoznajemo i priznajemo kako to nije baš moguće ostvariti samo ljudskim moćima. Zato molimo Boga da ravna našim životom kako bismo mogli vršiti njegovu volju i u Isusovo ime obilovati dobrim djelima. Kako bismo i mi, kao što je Isus, išli kroz život i djelovali u snazi Duha.
     
Znademo čuti da ima ljudi koji ne vjeruju u Boga, ne sudjeluju u životu vjerske zajednice, ali čine dobra djela. Zna se reći: nekad i više od onih koji se deklariraju vjernicima. To bi bilo dobro malo više promisliti. Isus, naime, kaže da bez njega ne možemo učiniti ništa (Iv 15,5). Mi Isusu vjerujemo. On zna kako stvari stoje. Stoga možemo reći da osoba koja čini dobra djela, ili na neki način jest povezana s Bogom, ili su to samo prividno dobra djela. To znači, ako Božji Duh ne ravna našim životom, ako Božji zakon za nekoga nije mjerilo po kojem će se u životu ravnati, teško se od takvoga može očekivati istinsko dobro.
Svemogući vječni Bože,ravnaj našim životom da vršimo tvoju volju:
da u ime tvoga ljubljenoga Sina obilujemo dobrim djelima. (Zborna molitva)
 
Daj da tvoj Zakon ravna našim životom, da idemo kroz život i da djelujemo u snazi Duha - tebi na slavu, nama na spasenje, na istinsko dobro svega naroda
i svekolikog čovječanstva.