Datum objave: 22.01.2011
SLIJEDIMO LI SVJETLOST ILI SMO JOŠ U TAMI?
 
Isus dolazi da bi uputio poziv na obraćenje i navijestio blizinu kraljevstva nebeskog. I to baš nama.
Stvarnost u koju Isus dolazi oslikana je riječima: „Galileja poganska – narod što je sjedio u tmini svjetlost vidje veliku; onima što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu.“
Galileja je ovdje obilježena kao POGANSKA. Poganština je stanje tmine, krivih spoznaja, zabune u pogrešnoj sigurnosti. Osoba Isusa u tu tamu unosi svjetlost, i to veliku, bez koje „mrkli kraj smrti obitavamo“ (Iz 8,25).
Kakva je naša sredina - smatramo li da je kršćanska ili ćemo zaključiti da je ipak u većoj mjeri poganska? To ćemo prepoznati toliko objektivnije koliko u našoj svakodnevici vrednujemo Isusove upute, Njegov poziv i ponudu. Što , dakle, Isusova riječ za nas znači? Dajemo li Njemu prednost pred svojom praksom koja nije u skladu s Njegovom riječi? Evo neke od Isusovih riječi po kojima to možemo izmjeriti. Sam Isus, naime, kaže:
         "Ja sam svjetlost svijeta;
         tko ide za mnom, neće hoditi u tami,
         nego će imati svjetlost života." (Iv 12,8).

Isus također kaže: "Vi ste svjetlost svijeta.“ (Mt 5,14). Možemo li osvjetljavati Isusov put i za druge ako sami ne kročimo njime? Bez obzira koji razlog iznesemo kao opravdanje.
Isus govori i o Euharistiji kao o hrani bez koje nemamo života. Razlozi koje redovito iznosimo da se ne možemo ili ne stignemo hraniti hranom koju nam Isus nudi jesu: Moramo raditi pa ne stignemo, ili: To nam je jedini dan kad se možemo barem malo odmoriti pa ne možemo.
Sada nam dolazi pitanje: A što nam onda znači da vjerujemo Isusu, njegovoj riječi kada On kaže:

„Radite, ali ne za hranu propadljivu, nego za hranu koja ostaje za život vječni: nju će vam dati Sin Čovječji jer njega Otac - Bog - opečati." (Iv 6,27).
Ili kad nam na riječ: previše smo umorni pa ne možemo, Isus kaže:
"Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu, jaram je moj sladak i breme moje lako." (Mt 11,28).
Pa slijedimo Isusov poziv glede svega, jer sve je to poziv za kraljevstvo nebesko. Bez toga mi tapkamo u tami i sjeni smrtnoj.