Datum objave: 21.04.2012
RADUJMO SE JER NAM GOSPODIN OBNAVLJA MLADOST DUHA
 
Imamo li mi osjećaj da smo upoznali Isusa? Možda nas iznenađuje apostol Petar koji je pred sluškinjom i ostalima izričito rekao da ne poznaje Isusa. Kažemo da ga je javno zatajio. To je istina, ali možemo također reći da je on zapravo rekao istinu. On još nije upoznao pisma i nije mogao poznavati toga Čovjeka o kojem govore Pisma. Ako pak nekoga pravo ne poznamo, teško ćemo ga prepoznati kod ponovnog susreta.
Tako vidimo da Isusa ne uspiju prepoznati ni dvojica kad im se pridružio na putu u Emaus, premda su se s njime družili dan i noć kroz tri godine.
Koliko smo ga mi upoznali? Koliko ga je upoznala naša mladež? O tome ovisi koliko ćemo ga uspjeti prepoznati kad nam se pojavi, kad nam se pridruži na životnom putu. A vidimo da nam se rado, redovito pridružuje, ali prepoznati ga najredovitije je uskraćeno našim očima. Je li zato što ne poznamo Pisma?
Na grobu, na uskrsno jutro Ivan zaključuje da oni još ne upoznaše Pisma (Iv 20,9). Na putu u Emaus učenicima je gorjelo srce dok im je tumačio Pisma (Lk 24,32). Danas u evanđelju čujemo da im je otvorio pameti da razumiju Pisma – što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmina o njemu napisano (Lk 24,45). Pa poradimo na upoznavanju Pisma.
Prilika kad učenici prepoznaju Isusa vidimo da je najredovitije kad se okupe oko stola kao njegova zajednica. Na tom skupu on se redovito pojavljuje, i oni ga prepoznaju u lomljenju kruha.
Prije nego se dogodi to upoznavanje i prepoznavanje, svi su oni slomljena, bezvoljnog, beživotnog duha. Zbunjeni su i prestrašeni. I Isus im postavlja pitanje: Zašto? Zašto ste bezumni i spora srca da povjerujete? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Zašto se prepadoste? A nakon tog susreta, nakon prepoznavanja, njihova srca obuzima radost. Iz Emausa se iste večeri vraćaju u Jeruzalem - prelaze put za kojega im je prije toga trebao cijeli dan. Kakvo pomlađivanje duha! Da bi i drugima priopćili takvu vijest, kao da dobivaju zečje noge (ako nismo razumjeli kakve veze ima zec kao jedan od uskrsnih simbola).
Pa omogućimo Gospodinu i zahvalimo mu što nam obnavlja mladost duha.