Datum objave: 13.04.2013

S DESNE STRANE LAĐE – KRIŽA JE ISUSOVA MREŽA SPASENJA!

Pojedini trenuci i životne spoznaje čovjeka jednostavno natjeraju na promišljanje života, na vaganje osobnih odnosa prema Bogu i drugima pa onda u svjetlu tih spoznaja donosimo odluke o promjeni načina života i rasporedbi prioriteta na ljestvici  vrijednosti. Pomaci nakon takovih promišljenih iskustava i ne moraju nužno uzdići čovjeka na višu razinu dobra!  Poneseni primjerom drugih koji naizgled žive kvalitetniji život, lako se poželi, i unatoč Božjim normama, posegnuti za onim zamamnim, ali na kraju neispunjenim očekivanjima.
Uskrsno iskustvo vjere nam govori da je, unatoč svemu što nam netko želi kao uljeza umetnuti u naš život, ipak najsigurnije i najživotvornije slijediti Onoga koji je svoju ljubav dokazao položivši život svoj za nas. I nikako u tome nije dovoljno busanje u prsa poput Petra koji reče: „ Život ću svoj položiti za tebe!“ (Iv 13, 37), jer u trenucima neizvjesnosti opet najradije posežemo za osobnim životnim iskustvima. Unatoč spoznajama da bez Isusova Duha donosimo samo ljudske odluke i doživljavamo neuspjehe, vraćamo se sebi i svome.
Ni apostoli nisu izuzetak! Opet ribare i opet im mreže ostaju prazne! A Isusovi interventi, ma kako u našim ljudskim  očima izgledali neostvarivi,  završavaju punim posudama vina u Kani, punih košara ostataka kruha nakon blagovanja mnoštva, punom mrežom riba! Njihova umišljena profesionalnost je opet ponižena. Novo iskustvo susreta s Isusom nanovo ih,  i Petra i ostale, iz umišljene ljudske veličine spušta na razinu ljudske iskustvene spoznaje. No, vjera i ljubav u Gospodina, mijenja sve. Petar više ne traži Gospodina da ga napusti u njegovoj grešnosti, kao ono kod prvog ribolova. Baca se u vodu koja pere i hrli Gospodinu. I drugi zahvalno gutaju, ne samo ribu koju im je ponudio, nego sve što im Isus daje. Ništa više ni ne pitaju. Isusov Duh polako obnavlja „mladost duha“ i njima i svima koji povjeruju u njihovo svjedočenje! Zahvalnim primanjem onoga čime nas On hrani, bilo riječi kojom nas upućuje, bilo kruhom života koji nam daje, osposobljava sve koji vjeruju u Njega da i sami mogu pridonijeti nebeskom stolu. Neka se samo i svi mi nađemo u njegovoj mreži s desne strane Isusove lađe – križa!