Datum objave: 06.11.2010

HOĆEMO LI USKRSNUTI ?

 

       Živa vjera u uskrsnuće, u vječni život, u prekogrobnu stvarnost ne može ne utjecati na naš sadašnji život. Postavimo si i danas to pitanje, osobno, iskreno, i isto si tako iskreno odgovorimo na pitanje: VJERUJEŠ LI U ŽIVOT VJEČNI SVOJE VLASTITE OSOBE? Ako se naša vjera temelji samo na našem razmišljanju onda nam sve izgleda nemoguće, ali ako doista vjerujemo u Krista, u ostvarenje njegovih riječi, u ispunjenje Božjih obećanja, onda i vjeru u uskrsnuće tijela možemo prihvatiti kao sigurnu stvarnost. Današnja čitanja na to nas potiču i u tome nam pomažu.

      Majka sedmorice mučenih sinova Makabejaca potpuno se pouzdaje i u svojoj vjeri se oslanja na "Božje obećanje da ćemo mi uskrsnuti Njegovom snagom."
      Sam Krist nas uvjerava da "sinovi uskrsnuća su sinovi i kćeri Božje."
      Potrebno je i moliti, svaki dan, da naše osobno uskrsnuće bude za Nebo, s Isusom, Marijom, i Josipom, i sa svima svetima. Ne sumnjamo da se isplati računati na Nebo i boriti se za Nebo.

Majčina vjera prelazi na sinove
      Kako su velike riječi a još snažniji primjer majke u prvom čitanju (2 Mak 7,1-14). Taj primjer njezinu vjeru pretače u njezine sinove. Svih sedam sinova bilo je spremno umrijeti za vjeru u Boga i Njegov zakon kako su bili poučeni od svoje dobre majke. Oni su to svjedočili i riječima:
Prvi sin:      "Mi smo radije spremni umrijeti nego prekršiti Božji zakon."
Drugi sin:   "Kralj svijeta će nas uskrisiti za život vječni."
Treći sin:    "Odsijecite mi jezik. Nadam se da će mi ga vratiti opet Onaj od koga sam ga i primio."
Četvrti sin:  "Blago onom tko umre od ruke ljudi, u čvrstoj nadi da će ga Bog uskrisiti." 
A njihova majka najmlađeg sina hrabri da očuva vjeru: "Zaklinjem te, sine moj, prihvati smrt da te u Božjem milosrđu mogu opet vidjeti s tvojom braćom."

      Mnoge katoličke majke mole danas svoje katoličke sinove i kćeri da čuvaju svoju vjeru kako su ih one učile, da idu na Misu, da primaju Sakramente, da budu slobodni od robovanja grijehu i da često mole Boga da ih na kraju uskrisi za Nebo.
      Najveći dar tvojoj majci, a u isto vrijeme i tvoj najveći dobitak bit će ako živiš po svojoj vjeri. Ona uključuje i vjeru u uskrsnuće i život vječni.