Datum objave: 01.11.2013

DOBRI BOG NE ODUSTAJE OD NAS NIKADA! NEMOJMO NI MI!

 

Misaonost čovjeka neprestano pokreče na razmišljanje o pitanjima koja nam se nameću. Otkud smo? Koja mi je svrha života? Zašto si postavljamo pitanja što je dobro, a što nije? Kako je uopće došlo da prepoznajemo i razlikujemo dobro od zla?

Vjernik pronalazi odgovor u Bogu Stvoritelju. Bogu koji sva stvorenja stvara iz i u ljubavi. Poseban odnos te Božje ljubavi je prema onima koje je na svoju sliku stvorio! Takav suodnos čovjeka i Stvoritelja, suodnos ljubavi, poremećen grijehom, nije poremećen nepovratno. „Užima za ljude privlačio sam ih, konopcima ljubavi“. (Hoš 11, 4) Ljubav Božja stvara, ista ta Ljubav i preobražava! Preobražava po onome koga šalje da bude „predan za opačine naše i uskrišen radi našeg opravdanja.“ (Rim 4, 25) Dakako, za preobrazbu je neophodno i naše sudjelovanje. Kod Zakeja nalazimo prvi korak obraćenja u želji vidjeti Isusa. Mi, mali ljudi, teško prepoznajemo Veličinu. Naše se sudjelovanje očituje u naporima uspona prema gore. Želji da uistinu vidimo Isusa. Ma kako slabi i mali bili, i mi možemo nešto poduzeti, kao i Zakej. Isus dobro vidi naše nastojanje, uloženi trud, želju da, kad mi ne možemo k njemu, on nama priđe. Njegov dolazak u naš dom mijenja sve! Možda naša okolina vidi jednaku stvarnost naše kuće, oronulu kao i prije. I Isusu prigovaraju što njegova milosna ljubav dolazi k Zakeju u takav dom, ali to je zato što u njima još uvijek nema želje vidjeti pravoga Isusa, Očevu ljubav koja pokreče našu preobrazbu. Ne po našim zaslugama nego po utjelovljenoj Božjoj Milosnoj Ljubavi! To je početak u kojem Zakej sav radostan potpuno otvara svoje srce i dušu!
Moguće naše predanje Gospodinu ide mnogo teže i duže. Uz mnoge padove i uzdizanja. Mnogim prigovorima i upiranjima prsta na nas, onih oko nas, ali Isus neće radi toga ustuknuti iz našeg doma sve dok ne dođe „dan spasenja i našoj kući! Ta Sin Čovječji dođe potražiti i spasiti izgubljeno!“  On neće odustati i uskratiti nam svoju ljubav. Nemojmo ni mi odustati!