Datum objave: 22.10.2011

SVI SMO MI KRALJEVSKO SVEAENSTVO

 

Rod smo izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod tebi stečen, da posvuda naviještamo tvoja silna djela jer si nas iz tame pozvao u svoje divno svjetlo. Tako Crkva kliče u hvalospjevu na nedjeljnom misnom slavlju. Vjernik će reći: Imamo i za što klicati i slaviti Boga.

Poziv da narod ljubi Boga i sva Božja stvorenja čini izabrani narod jedinstvenim, različitim od drugih drevnih naroda. Ostvarenje te ljubavi bit će svjedočanstvo i legitimacija naroda da jest Božji, da postupa po Božjim uputama. Knjiga Izlaska daje mu jasne upute kako će to činiti: Ne tlači pridošlicu, ne nanosi mu nepravde, pobrini se za potrebe siročadi i udovica, sa svima postupaj s ljubavlju. Netko će reći da je to vrlo humano. Točno. Ali znamo da je to dio Saveza kojega Bog sklapa sa svojim Narodom. Bez Boga ne možemo biti istinski humani. I radi toga svi narodi imaju razloga zahvaljivati Bogu i slaviti ga. Nažalost, Božji narod to izabranje nije uzeo kao posredničku zadaću za druge narode, nego kao temelj isključivosti, što kod nekih često izraste čak u etničko čišćenje ili želju za porobljavanjem.

U današnjem evanđelju na pitanje zakonoznanca Isus potvrđuje da je to srž i Novog Saveza: ljubiti Boga i ljubiti bližnjega. To je imperativ novom Božjem narodu, ako želi biti rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, da posvuda naviješta silna djela Božja za sve.
Misijska nedjelja, koju slavimo danas, govori nam da taj poziv ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu pretvorimo u djela. Isusova poruka je da svi mi ostvarimo to POSLANJE – MISIJU. Naš Gospodin očekuje od nas vjeru, nadu i karitativna djela kako bismo tim djelima svijetlili u svim našim susretima s drugima. Živjeti radosnu vijest - evanđelje prvo u svom životu, u našim obiteljima, pa onda šireći je u našim zajednicama i u udaljenim predjelima svijeta, od životne je važnosti za svakog kršćanina. Izgradnja kraljevstva Božje ljubavi je poslanje na koje smo pozvani svaki dan.

Budimo, dakle, Božji narod, kraljevsko svećenstvo, sveti puk koji će trajno naviještati silna Božja djela kojima nas Bog poziva iz tame u svoje divno svjetlo.