Datum objave: 13.06.2003

Ginko biloba otporno je drvo koje raste vrlo sporo i "živi je fosil", jer je raslo na našem planetu i prije 200 milijuna godina. Udomaćeno je u Kini i Japanu gdje ga od davnina smatraju svetim drvetom. Tamo može doseći i do 40 metara visine i više od 2 metra debljine. Kao dekorativno drvo nalazimo ga po parkovima, drvoredima i botaničkim vrtovima u različitim dijelovima svijeta, pa i kod nas u manjim količinama. Zbog velike ljekovitosti listova sadi se plantažno na velikim površinama u Francuskoj, Kini i Južnoj Karolini u SAD-u.

 

Ginko je dvodomno drvo, što znači da se muški i ženski cvjetovi nalaze na odvojenim stablima. Muški cvjetovi su malene, zelene rese, a iz ženskih se razvijaju sitni, šljivoliki plodovi neugodnog mirisa. Kinezi koriste sjemenke za urološke i dišne probleme, no prije uporabe potrebno je ukloniti vanjsku lupinu.

 

U ljekovite svrhe najviše se rabe karakteristični sjajnozeleni listovi lepezastog oblika od kojih se izrađuju kapi, kapsule ili tablete. U tradicionalnoj kineskoj medicini pripravci ginka rebe se već više od 5000 godina, a suvremena znanost dokazala je opravdanost takve primjene. Najznačajnije djelatne tvari u listovima su flavonoidi (kvercetin, izoramnetin, luteolin), biflavoni (ginkgetin, izoginkgetin, bilobetin), laktoni, sitosterin i antocijanski spojevi. Prema brojnim istraživanjima listove treba brati sredinom jeseni jer su koncentracije ljekovitih tvari u to vrijeme još uvijek visoke, a listovi se mogu skupljati bez posljedica za oštećivanje stabla. Požutjeli i otpali listovi nisu za uporabu. Isto je tako dokazano da je koncentracija flavonoida veća u listovima sa ženskih stabala nego s muških s iste lokacije.

 

Proizvodi na bazi ginka djeluju na cirkulaciju krvi, stijenke krvnih žila i metabolizam u mozgu što dovodi do bolje prokrvljenosti mozga, naročito kod starijih osoba, a time se poboljšavaju koncentracija i pamćenje. Isto se tako spriječava nakupljanje trombocita i stvaranje tromba u krvi. Ginko ublažava grčeve i trnce, osjećaj hladnoće, te druge znakove oslabljene cirkulacije u rukama i nogama, smanjuje migrene koje su posljedica smanjene prokrvljenosti mozga. Preparati ginka mogu se primijeniti kod hemoroida i proširenih vena, jer poboljšavaju elasticitet vena. Sok iz svježih listova koristi se kod astme.